Poišči pomoč

Kognitivno vedenjska psihoterapija

Pri KOGNITIVNO VEDENJSKI terapiji posameznik spoznava, kako misli vplivajo na čustva, telesne občutke in vedenje ter se nauči, kako lahko vpliva na svoje misli. Pri tej obliki psihoterapije se človek nauči tudi učinkoviteje soočati s stresnimi okoliščinami in zato postane bolj prožen. Tudi knjige za samopomoč, ki uporabljajo kognitivno vedenjski pristop so zelo učinkovit pripomoček za premagovanje anksioznosti.

Pri kognitivno vedenjski terapiji terapevt spodbuja soočanje. Na primer postopno soočanje se uporablja pri socialni fobiji. Oseba naredi seznam stvari, ki se jih boji in jih točkuje. Prične z delom pri stvareh, ki so najmanj točkovane. To lahko dela sama s pomočjo ustreznega priročnika ali pa s terapevtom. Tudi agorafobija se zdravi s postopnim soočanjem. V tem primeru se ne pošlje človeka, ki ima strah pred letenjem (aviofobija) takoj na letalo, najprej bo samo gledal letala na letališču. Nobene fobije ni mogoče pozdraviti brez soočanja! Oseba se mora izpostaviti situaciji in prenašati neprijetne občutke, saj s tem na novo ustvari spomine, izkušnje in razlage. Povedano preprosto – na novo se nauči.

Prav tako pri obsesivno kompulzivni motnji ni mogoče okrevanje brez soočanja z obremenilnimi mislimi, vendar brez kompulzij ali umikanja.