Poišči pomoč

Posledice bipolarne motnje razpoloženja

Težave so lahko pojavijo kot posledica manije ali depresije. Osebe z bipolarno motnjo razpoloženja so v obdobju depresije ali manije lahko nevarne sebi, drugim ali večjemu premoženju, kar opraviči neprostovoljno zdravljenje teh stanj v bolnišnici. Vendar nikakor ne drži, da bi bile osebe z bipolarno motnjo posplošeno nezanesljive in nevarne.

V primerjavi z ostalo populacijo je med osebami z bipolarno motnjo zabeleženih:

  • trikrat več ločitev,
  • dvakrat manjša možnost uspeha pri iskanju zaposlitve,
  • tridesetkrat večja verjetnost poskusov samomora in smrti s pomočjo samomora.

DEPRESIJA
V obdobju depresije ljudje opuščanje dejavnosti, se osamijo, lahko je izraženo samomorilno vedenje. Obdobje depresije globoko poseže v življenje človeka z bipolarno motnjo, saj lahko traja mesece. V času depresije se človek krivi za dejanja, ki jih je storil v maniji. Svojega vedenja se pogosto globoko sramuje. Včasih je depresija tako globoka, da človek povsem izgubi voljo in opusti zdravljenje, zato so svojci dodatno obremenjeni. Kasneje pa prav izkušnja globoke in dolge depresije mnogo ljudi z bipolarno motnjo opremi z dodatno motivacijo za zdravljenje. Zlasti je to videti pri ljudeh z bipolarno motnjo tip II, kjer obdobje privzdignjenega razpoloženja ne naredi težav, temveč ravno nasprotno – človek se takrat odlično počuti.

 

MANIJA
Manija prinese ogromno energije in človek se loteva ne vedno najbolj pametnih in premišljenih načrtov. Sledi pretirano zapravljanje, neprimerno vedenje, neustrezni poslovni načrti, nevarna in hitra vožnja, prepirljivost idr. Vse to prinese težave v poslovnem in družinskem življenju. Ko je razpoloženje privzdignjeno, nekateri opustijo jemanje zdravil in stanje se še poslabša. Mnogo ljudje z bipolarno motnjo tip I se kasneje prav zaradi zavedanja posledic še bolj motivirano udeležuje zdravljenja, saj si nočejo nikoli več v življenju narediti takšnih težav.

HIPOMANIJA
Hipomanija človeku omogoči izkušnjo energije, smelosti in učinkovitosti. Mnogo ljudje dobesedno žaluje za obdobjem, ko so se tako odlično počutili. Hipomanija ne naredi težav v poslovnem in družinskem življenju. Problem se pojavi v obdobju depresije, ki se pojavi prej ali slej.