Poišči pomoč

Simptomi in znaki manije

Na splošno simptome in znake manije opazimo na štirih področjih: v čustvovanju, mišljenju, vedenju in telesnih simptomih. Simptomi in znaki manije se lahko prepletajo in tudi medsebojno podkrepljujejo:

  • v čustvih: kot bolezenska veselost, razdražljivost, tesnoba, jeza;
  • v mislih: kot pretirano živahno mišljenje, prehitevanje misli, beg idej, slaba pozornost, pozabljivost, precenjevanje svojih sposobnosti, zelo visoka samozavest, veliko načrtov;
  • v telesu: kot veliko energije, mišična napetost, zelo dobro počutje, pomanjkanje občutka za utrujenost;
  • v vedenju: kot večja zgovornost, zmanjšana potreba po spanju, opuščanje dejavnosti, ki so za osebo nujne in koristne, tvegana, nepremišljena dejanja, izbruhi jeze, napadalnosti, pretirano zapravljanje.

Kadar stvari ne gredo po načrtih, se lahko pojavi napadalnost (zlasti kadar nekoga/nekaj oseba z motnjo doživlja kot oviro na poti k uresničenju svojih brezmejnih želja), jeza, zapletanje v konflikte, celo fizične obračune, za težave pa se krivi druge ali objektivne okoliščine.

 

RAZLIKA MED MANIJO IN HIPOMANIJO JE V POSLEDICAH

Pri maniji je energije in idej toliko, privzdignjenost pa tako izrazita, da človeka prej ali slej pripelje do hudih težav. V maniji nekateri izgubijo stik z realnostjo in so prepričani v svoje poslanstvo, izjemno moč, bogastvo idr. in se vedejo skladno s svojimi veličinskimi blodnjami. Pri maniji se srečamo z blodnjami naslednjih vsebin:

  • veličavske blodnje (človek je prepričan, da je vsemogočen, bogat, talentiran, kraljevega rodu);
  • lahko se pridružijo tudi preganjalne blodnje (človek goji prepričanja, da mu ljudje hočejo škodovati) in nanašalne blodnje (nepovezane dogodke povezuje s seboj).

Pri hipomaniji pa privzdignjenost ni tako zelo huda in je človek še celo bolj učinkovit, se odlično počuti in si ne povzroča nobenih težav.