Poišči pomoč

Družinska zgodovina ne potrjuje diagnoze

Družinska zgodovina ne potrjuje diagnozeGenetika igra pomembno vlogo pri nastanku bipolarne motnje, vendar je zagotovo ne določa. Raziskave so pokazale, da tudi okoljski dejavniki in stresne okoliščine vplivajo na nastanek bipolarne motnje. V nekaterih raziskavah so ugotovili, da je eden od sorojencev imel simptome bipolarne motnje, drugi pa ni imel niti enega.

Bipolarna motnja se pogosto pojavlja v družini. Za otroke, ki imajo starše ali pa sorojenca z diagnosticirano bipolarno motnjo, obstaja večja verjetnost, da bodo tudi sami razvili motnjo razpoloženja (ne nujno prav bipolarno motnjo) kot pa otroci iz družin, v katerih niso zasledili nikogar z bipolarno motnjo. Kljub temu je pomembno opozoriti, da mnogi z družinsko anamnezo duševne motnje te motnje ne razvijejo.

Nekateri raziskovalci so domnevali, da obstajajo določeni geni, ki povečajo verjetnost za razvoj bipolarne motnje. Vendar so spet druge raziskave tako domnevo ovrgle. Tako so na primer raziskave o enojajčnih dvojčkih pokazale, da je eden od njih razvil bipolarno motnjo, medtem ko je drugi ni, pa čeprav imajo enojajčni dvojčki skoraj iste gene.

<< Nazaj na zanimivosto o BMR