Poišči pomoč

Med najpogostejšimi duševnimi motnjami pri fibromialgiji najdemo depresijo in anksiozne motnje

Fibromialgija je motnja, za katero je značilna razširjena mišično-skeletna bolečina, ki jo spremljajo utrujenost, motnje spanja, motnje spomina in motnje razpoloženja.

Raziskave točne vzroka fibromialgije še niso pojasnile. Najbolj razširjena medicinska razlaga nastanka motnje je naslednja: ponavljajoča se stimulacija živcev in centralnega živčnega sistema povzroči spremembo tistih delov hrbtenjače in možganov, ki so odgovorni za doživljanje bolečine. Možgani zato vse mogoče dražljaje, boleče in neboleče, zaznavajo kot boleče. To pomeni, da možganski receptorji za bolečino razvijejo nekakšen spomin na bolečino in postanejo občutljivi, kar pomeni, da se lahko pretirano odzovejo na boleče in neboleče signale. V hrbtenjači so odkrili povečanje nekaterih živčnih prenašalcev, ki so pomembni pri zaznavanju bolečine.

Fibromialgija je pogostejša pri ženskah in pri krvnih sorodnikih ljudi s fibromialgijo.

Simptomi fibromialgije se pogosto začnejo po dogodku, kot so fizična travma, operacija, okužba ali psihični stres. V drugih primerih se simptomi sčasoma postopoma kopičijo brez posameznega sprožilnega dogodka.

Pri ženskah je verjetnost za razvoj fibromialgije večja kot pri moških. Mnogi ljudje, ki imajo fibromialgijo, imajo tudi tenzijske glavobole, motnje temporomandibularnega sklepa (TMJ), sindrom razdražljivega črevesja, tesnobo in depresijo.

Med simptomi fibromialgije se pojavlja razširjena bolečina, ki traja vsaj tri mesece. Ljudje s fibromialgijo se pogosto prebujajo utrujeni, čeprav poročajo, da spijo dlje časa. Spanje pogosto moti bolečina in mnogi imajo druge motnje spanja. Pogoste so tudi kognitivne motnje, ki jih ljudje opisujejo, kot da imajo »meglo« v glavi, motnje pozornosti, osredotočenosti.

Med najpogostejšimi duševnimi motnjami pri fibromialgiji najdemo depresijo in anksiozne motnje. Vsako žalost ali zaskrbljenost zaradi slabšega zdravja, okrnjenih psihofizičnih sposobnosti ali negotove prihodnosti ne moremo šteti za duševno motnjo. Fibromialgija prinaša v človekovo življenje dodatni stres in omejitve, s tem pa nastanejo pogoji, da se motnje razpoloženja sprožijo in vzdržujejo. Anksiozne motnje in depresijo je treba zdraviti, saj nezdravljene motnje razpoloženja še dodatno ovirajo in krnijo kakovost življenja.

Čeprav za fibromialgijo ni zdravila, lahko različna zdravila pomagajo nadzorovati simptome. Pomagajo lahko tudi vadba, sprostitev in ukrepi za zmanjševanje stresa.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah