Podoživljanje preteklosti v sedanjosti

»Flashback« je duševni pojav nenadnega, nehotenega intenzivnega podoživljanja pretekle izkušnje, ki se lahko pojavi tudi po daljšem času od prvotno doživete izkušnje. Tovrstna doživljanja v medicini razumemo kot motnje predstav. Trenutno realnost lahko vizualno, slušno, po vonju, okusu, dotiku, notranjem čutenju telesa, čustvovanju in mišljenju zaznavamo kot že doživet dogodek. Pogost pojav iz tega spektra motenj je poznan kot deja vu. Doživljanje flashbacka pa je lahko tako intenzivno, da ni možno ločiti sedanjosti od preteklosti – takšen pojav imenujemo tudi deja vecu.

Flashback se začne zaradi delovanja sprožilca v okolici ali nas samih. Na pretekli dogodek nas lahko spomnijo različni prizori v sedanjosti – barve, osebe, dogodki, dejanja, besede, sporočila, zvoki, vonjave, okusi, dotiki … Podoživljanje lahko sproži tudi naše notranje čutenje telesa, čustveno stanje, misel idr. Sprožilec nehoteno aktivira spomin na pretekli dogodek in ostale čutne zaznave v skladu z njim. »Film« preteklega dogodka lahko nato podoživimo v celoti ali pa le v posameznih odsekih. Takšno podoživljanje je najpogosteje vezano na travmatične dogodke, ni pa nujno, da se pri doživljanju flashbacka počutimo neprijetno.

Ta duševni pojav je pogosto prikazan v različnih filmih. Najpogosteje ga najdemo v vojnih filmih, kjer predstavlja simptom posttravmatske stresne motnje. Na področju duševnega zdravja pa ga opazimo tudi pri osebah z izkušnjo akutne stresne motnje, obsesivno-kompulzivne motnje in zasvojenosti, spremlja pa lahko tudi bipolarno motnjo, depresijo, domotožje in epileptične napade.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah