Kaj je bilo prej, narcisizem ali slava?

Živimo v dobi interneta in resničnostnih šovov, kjer povsem običajni ljudje tekmujejo za nagrade in prepoznavnost, kar pomeni, da je slava dostopnejša kot kadar koli prej. Ta dostopnost in razširjenost odpira številna vprašanja o narcisizmu, predvsem, ali je posameznik slave bolj željan ravno zaradi narcisizma, ali se slednji razvije šele, ko oseba zaslovi in prilagodi novemu življenjskemu  slogu.

Za narcistične posameznike je značilna grandioznost, ki se kaže v prepričanju, da so boljši od drugih, in da bi jih morali tako tudi obravnavati, zato pogosto fantazirajo o izjemnih uspehih in množičnem občudovanju. Slava zanje predstavlja največjo potrditev napihnjenega občutka samopomembnosti. Za vzdrževanje grandioznosti je ključno stalno potrjevanje in občudovanje drugih, zato jih zelo privlači zabavna industrija. Ljudje z močno izraženim narcisizmom stalno iščejo priložnosti, kjer bodo ocenjevani, da lahko drugim pokažejo svojo superiornost. Slava lahko prinese tudi bogastvo, kar posameznikom omogoča, da pridobijo še mnoge druge pokazatelje uspeha in večvrednosti, kot so dragi avtomobili, oblačila in hiše. Narcistični posamezniki težko vzdržujejo partnerske in prijateljske odnose, saj pogosto izkoriščajo in manipulirajo druge za dosego lastnih ciljev, tako da si morajo stalno iskati nove občudovalce. Slava jim pri tem pomaga, saj dobijo množice 'fanov', ki jim nudijo potrditev, obenem pa z njimi nimajo resničnega odnosa in čustvenih vezi, ki bi lahko propadle.

Ali lahko sama slava privede do narcisizma? Zaradi slave se sicer lahko pojavijo določene narcistične lastnosti, običajno pa se samo 'prebudijo' značilnosti, ki so bile prisotne že prej. Odnos med slavo in narcisizmom je obojestranski, saj slava poveča raven narcisizma, bolj narcistični posamezniki pa so bolj željni slave.

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah