Poišči pomoč

Zakaj so narcistični posamezniki tako uspešni v zabavni industriji?

Narcistični posamezniki so zelo ekstravertirani in stalno iščejo priložnosti, da bi bili v središču pozornosti. Veliko ljudi se v tekmovalnih situacijah počuti nelagodno, saj vedo, da so ocenjevani in čutijo preveč pritiska, kar lahko negativno vpliva na njihov rezultat. Za narcistične posameznike velja ravno obratno, saj uživajo v priložnostih, kjer lahko dokažejo svojo superiornost. Ta uspešnost je vidna samo v primeru, ko je prisotno občinstvo oz. nekdo, ki lahko uspeh narcističnega posameznika 'občuduje', zato jih tako močno privlači nastopanje. V zabavni industriji je treba stalno tekmovati, saj za večino vlog in priložnosti potekajo avdicije, kjer mora posameznik 'premagati' ogromno število drugih nadarjenih kandidatov.

Narcistični posamezniki so na prvi pogled pogosto bolj očarljivi, samozavestni in zabavni, s čimer lahko hitro pridobijo partnerje in občudovalce, ki šele kasneje odkrijejo, da so te lastnosti le površinske. S tem imajo prednost tudi na avdicijah, kjer so pogosteje izbrani. Te karizmatične in prijetne fasade niso zmožni dolgo vzdrževati, saj hitro pričnejo kazati svojo negativno plat. Zelo dobro se znajdejo v vlogi zvezdnikov, saj imajo vsakič novo občinstvo, za katero morajo le za kratek čas 'vklopiti' svojo očarljivost.

Za narcisizem je značilna izjemna usmerjenost k nagradam, ki se pogosto kaže v tveganem vedenju, brez ozira na posledice. Zvezdniki so ves čas pod drobnogledom medijev, zato se za njihovo tvegano ali celo protizakonito vedenje hitro izve, kar lahko njihovemu ugledu povzroči nepopravljivo škodo. Narcisizem torej v zabavni industriji ne prinaša le prednosti, temveč je lahko odgovoren tudi za predčasen zaključek kariere.

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah