Narcisizem se kaže na različne načine

Ko omenimo narcisizem, večina pomisli na domišljave, vzvišene, arogantne in izredno samozavestne posameznike, ki jih srečujemo v različnih situacijah. Takšni ljudje so navdušeni le nad lastnimi idejami in želijo, da se vse vrti okoli njih.

Narcisizem je pravzaprav kompleksen pojav z mnogimi različnimi platmi. Zgoraj navedene lastnosti so značilne predvsem za narcistično grandioznost, ki predstavlja močno potrebo po potrjevanju in občudovanju, omeniti pa moramo tudi narcistično ranljivost. Grandioznost predstavlja slabo prilagojeno vedenje narcističnih posameznikov, ki je pogosto odraz njihove prikrite ranljivosti. Narcistična ranljivost se kaže v občutjih praznine, nemoči, sramu, negotovosti, nizkem samospoštovanju, izogibanju medosebnih odnosov in celo samomorilnosti. Pri patološkem narcisizmu se združujeta grandioznost in ranljivost, kar se lahko kaže na različne načine. Pri narcistični osebnostni motnji običajno prevladuje grandioznost, prevladovanje narcistične ranljivosti pa je pogosto znak mejne osebnostne motnje. Narcistična osebnostna motnja naj bi se tekom življenja razvila pri približno 1 % ljudi, pri čemer trenutno še ne vemo, kako jo učinkovito zdraviti.

Do zdaj smo govorili o t. i. destruktivnem narcisizmu, omenimo pa lahko tudi zdravi narcisizem, za katerega so značilni visoka, a zdrava samozavest, pozitivna samopodoba, ki je v skladu z realnostjo, ter aktivno vedenje, ki ne prestopa mej, ki veljajo za medosebne odnose.

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah