Poišči pomoč

Koronavirus in stigma

Bori se proti virusu, ne proti ljudem!

Stigma je tista okoliščina ali lastnost, ki je družbeno nesprejemljiva. Nekdo, ki je stigmatiziran, je torej družbeno neželen, zasramovan, diskriminiran; praviloma se tako tudi sam počuti – nevrednega. Zgodovina medicine je polna zapisov o stigmatizaciji ljudi, ki so imeli n...

Preberi več

Stigma je tista okoliščina ali lastnost, ki je družbeno nesprejemljiva. Nekdo, ki je stigmatiziran, je torej družbeno neželen, zasramovan, diskriminiran; praviloma se tako tudi sam počuti – nevrednega. Zgodovina medicine je polna zapisov o stigmatizaciji ljudi, ki so imeli nalezljive bolezni. Zapisi kažejo, da se je novo nalezljivo bolezen od nekdaj povezovalo s tujimi kraji in ljudmi. Praviloma je učinek take prakse oblikovanje vzročnega odnosa med širjenjem nalezljive bolezni in stikom s tujim prebivalstvom, kar pa krepi neracionalni strah in stigmo v obliki pripisovanja krivde tujcem. Svetovni mediji so virus SARS-CoV-2, ki je povzročitelj okužbe COVID-19, sprva poimenovali vuhanski ali azijski virus. Prebivalci teh področij so ponekod po svetu doživljali diskriminacijo, ker se jih je povezalo z »vuhanskim oz. azijskim« virusom.

Na srečo je Svetovna zdravstvena organizacija novi virus zgodaj ob izbruhu poimenovala koronavirus (COVID-19).

Viri, iz katerih se napaja stigma, povezana s COVID-19

Gre za novo bolezen, o kateri se sicer marsikaj ve, obenem pa je veliko še neznanega. Ljudje se pogosto bojimo prav neznanega. Najbolj enostavno je povezati človeški strah z »drugimi«. Zmeda, tesnoba, strah, celo panika med ljudmi so razumljivi. Toda prav taka stanja tudi napajajo n...

Preberi več

Gre za novo bolezen, o kateri se sicer marsikaj ve, obenem pa je veliko še neznanega. Ljudje se pogosto bojimo prav neznanega. Najbolj enostavno je povezati človeški strah z »drugimi«. Zmeda, tesnoba, strah, celo panika med ljudmi so razumljivi. Toda prav taka stanja tudi napajajo neupravičeno in škodljivo stereotipizacijo. Posledica stigme je namreč skrivanje obolenja, da bi se izognili diskriminaciji. To pa preprečuje takojšnje iskanje zdravstvene pomoči in upoštevanje priporočil glede ustreznega vedenja in ravnanja.

Sam prispevaj k boju proti virusu in ne ljudem!

Koronavirus ne diskriminira, ne diskriminiraj tudi ti. Zavedaj se, da je podatek, da se je novi koronavirus leta 2019 pojavil najprej v Vuhanu na Kitajskem, zgolj geografija. Če ima virus izvor na Kitajskem, to še ne pomeni, da so njeni prebivalci bolj dovzetni zanj. Če nosiš masko, to ...

Preberi več

Koronavirus ne diskriminira, ne diskriminiraj tudi ti.

Zavedaj se, da je podatek, da se je novi koronavirus leta 2019 pojavil najprej v Vuhanu na Kitajskem, zgolj geografija. Če ima virus izvor na Kitajskem, to še ne pomeni, da so njeni prebivalci bolj dovzetni zanj.

Če nosiš masko, to še ne pomeni, da si zbolel.

Ljudje po svetu nosijo maske zaradi različnih razlogov. Nekateri se skušajo zaščititi pred cvetnim prahom, onesnaženim zrakom ali pa imajo druge družbene in kulturne razloge. Nekoga, ki nosi zaščitno masko, ne smemo obsojati in zanj domnevati, da je zbolel.

Sam lahko prekineš stigmo. Začni deliti točne informacije.

Ne širi napačnih informacij. Obveščen bodi s strani zanesljivih in preverjenih virov. Spremljaj npr. spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ.

Odkrito spregovori, če naletiš na napačne informacije.

Z občutkom popravi napačne informacije in opomni sogovornika ali sogovornico, da nas jezik in dejanja polna predsodkov ne bodo zaščitila pred novim virusom. Napoti ju na zanesljive vire informacij: npr na spletno stran NIJZ.

Bodi sočuten in podpiraj ljudi, ki so najbolj prizadeti.

Z njihovim dovoljenjem deli zgodbe o doživljanju stigme, povezane z novim koronavirusom, obenem pa tudi take, ki humanizirajo njihove izkušnje boja z novim koronavirusom (COVID-19).

Ne pozabi na sporočanje podpore vsem, ki so od vsega začetka dnevno na terenu izpostavljeni novemu virusu – zdravstvenemu osebju, prostovoljcem, trgovkam in trgovcem v trgovinah s prehrano, itd.

Zgolj dejstva in ne strah bodo zaustavila širjenje COVID-19!

Nazaj na zanimivosti o stresu v času koronavirusa