Poišči pomoč

Obstaja več poti do ozdravitve zasvojenosti

Ljudje začnejo uporabljati in zlorabljati alkohol in druge droge iz različnih razlogov. Nekateri iščejo le zabavo, drugi odrešitev od travme, žalosti, potrtosti ali tesnobe. To ne pomeni, da njihove zasvojenosti nimajo stičnih točk. Različni razlogi, zaradi katerih postanejo ljudje zasvojeni, pomenijo bolj to, da lahko gre pri nekaterih za sočasna druga telesna ali psihološka stanja, zato nekateri pristopi k zdravljenju zasvojenosti pri njih morda ne bodo učinkovali.

Mnogi domnevajo, da obstaja samo ena pot do ozdravitve zasvojenosti, ki je najboljša, še zlasti če so jo tudi sami prehodili. To ustvarja prepričanje, da če nekomu drugemu ne uspe, se najverjetneje ne trudi dovolj. Pri tem pa se pozablja prav na to, da imajo morda drugi sočasna telesna ali psihološka stanja, zaradi katerih ta pristop pri njih ni učinkoval.

Zelo pogosta je domneva, da se mora človek, ki se zdravi zaradi zasvojenosti, vzdržati kakršnihkoli drog, tudi tistih, ki mu jih za zdravljenje zasvojenosti ali sočasnega stanja predpiše zdravnik. Skladno s tem prepričanjem zdravljenje z zdravili ni nič drugega kot zamenjava ene droge z drugo, pri čemer človek ostane zasvojenec. Četudi je morda še vedno telesno zasvojen, pa je res tudi, da niso vse oblike telesne zasvojenosti slabe. Inhalator za astmo, recimo, človeku s to težavo omogoča, da nima težav z dihanjem in iz dneva v dan normalno deluje. Podobno zdravila za zasvojenost človeku, ki se zdravi zaradi te težave, omogočajo normalno življenje. Med temi zdravili je na primer Campral, ki lahko zmanjša hrepenenje po alkoholu, Vivitrol, ki ustavi tako imenovane nagrajevalne učinke alkohola, Antabuse, ki odvrača od pitja alkohola (saj je človeku, ki pije med jemanjem tega zdravila, zelo slabo), Metadon, ki zmanjša potrebo po heroinu.

Seveda je izbira zdravil predvsem stvar dostopnosti – človek jih lahko izbere šele, ko so na voljo. Enako velja  tudi za izbiro drugih pristopov k zdravljenju zasvojenosti in načinov njihovega izvajanja.

Vir: O'Connor, P., Multiple Paths to Addiction Recovery, dostopno na internetnem naslovu https://www.psychologytoday.com/us/blog/philosophy-stirred-not-shaken/202305/multiple-paths-to-addiction-recovery

<< Nazaj na zanimivosti o zasvojenosti