Svetovni dan zdravja 2021

7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, ki je letos potekal pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu. Nekateri ljudje lahko živijo bolj zdravo in imajo boljši dostop do zdravstvenih storitev kot drugi, kar je povezano predvsem z neenakimi okoliščinami v katerih se rodijo, rastejo, živijo, delajo in starajo. COVID-19 je močno prizadel vse države, vendar so ukrepi za obvladovanje pandemije še posebej prizadeli ranljive skupnosti, kar je pripeljalo do velikega trpljenja in prezgodnjih smrti, ki bi se jih dalo tudi preprečiti. Že leto dni trajajočo epidemijo koronavirusa lahko označimo tudi kot obdobje dolgotrajnega stresa, ki je posledično močno zaznamovalo tudi duševno zdravje prebivalstva.
Program OMRA letos je letos obeležil svetovni dan zdravja v duhu slogana »Ni zdravja brez duševnega zdravja«. Vabimo vas, da prisluhnete aktualnim predavanjem s področja obvladovanja stresa v času korona epidemije ter se seznanite z nekaterimi veščinami soočanja s stresom s pomočjo dveh izkustvenih delavnic sprostitvenih tehnik.

Predavanja so potekala v sredo, 7. aprila v živo, preko spletne platforme Zoom in prenosa v živo na platformi Facebook.

PREDAVANJA

• 16.00 - 16.40
STRES-KORONAVIRUS-VEŠČINE OBVLADOVANJA STRESA
Prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, spec. psihiatrije

Poudarki predavanja: Stres in stresni odziv živim bitjem preko pripravljenosti telesa na boj, beg ali zamrznitev omogoča preživetje. S stresom se odzovemo na vse spremembe v nas samih in okolju. Epidemija novega koronavirusa je prinesla številne spremembe in konca kar ni videti. Na predavanju smo razložili osnove stresa in stresnega odziva ter posebnosti stresnih okoliščin v času aktualnih razmer. Tudi veščine obvladovanja stresa so bile predstavljene v okvirih trenutnih okoliščin – povedano z metaforo: »Če se ena vrata zaprejo, se nima smisla zaletavati vanje ali čakati pred njimi. Poglejmo, kje se druga vrata odprejo, pojdimo skozi in poglejmo, kaj je tam za nas dobrega, zanimivega in koristnega.«
Kratka biografija: Prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek je specialistka psihiatrije, ki dela v ambulanti in Centru za duševno zdravje Posavje v ZD Sevnica, izvaja Program OMRA na Inštitutu Karakter, sodeluje v skupini za implementacijo Resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja – Program MIRA na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in predava na Medicinski fakulteti Univerze Ljubljani.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Videoposnetek s podnapisi

Razpredelnica za oceno veščin in znanja o stresu

• 16.45 – 17.25
IZGORELOST V ČASU KORONAVIRUSA
Tjaš Debeljak, mag. psihologije

Poudarki predavanja: V zadnjem letu so številne organizacije delo prestavile na spletne platforme, kar je spremljal strm porast v doživljanju stresa in digitalnega stresa. Pogosta posledica kroničnega delovnega stresa je izgorelost, ki se povezuje predvsem z upadom energije, izčrpanostjo, negativizmom ter upadom strokovne in delovne učinkovitosti. V sklopu predavanja smo predstavili glavne značilnosti izgorelosti, kako lahko poleg dela tudi izgorelost poteka na daljavo, ter kako prepoznavati in preprečevati dejavnike tveganja za izgorelost.
Kratka biografija: Tjaš Debeljak, mag. psih. je zaposlen na Družbenomedicinskem inštitutu ZRC SAZU, kjer se ukvarja predvsem z raziskovanjem motenj razpoloženja, anksioznosti, stresa in osebnostnih motenj. Trenutno se izobražuje iz vedenjsko kognitivne terapije, letos pa je izdal znanstveno monografijo z naslovom Povezanost igranja video iger z duševnim zdravjem.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Videoposnetek s podnapisi

• 17.30 - 18.10
TEHNIKE SOOČANJA S STRESOM
Mag. Ana Kocjančič, psihoterapevtka

Poudarki predavanja: Stres je vedno povezan z izgubo telesno-čustvenega ravnovesja, kar lahko pripelje do fizičnih kot psihičnih težav ali obolenj. Kako si lahko pomagamo do razbremenitve, sprostitve in ponovne stabilizacije zaradi stresa? Ali, kako lahko vplivamo na pomirjanje našega živčnega sistema? Za to potrebujemo zavedanje in znanje za ravnanje. Predavanje je predstavilo nekaj uporabnih metod in tehnik, ki nam lahko pri tem pomagajo.
Kratka biografija: Mag. Ana Kocjančič je psihoterapevtka (www.psihoterapija-anakocjancic.com). Dela v zasebni praksi in izvaja tako individualne kot skupinske terapije ter delavnice za osebno rast preko terapevtskega pisanja. Predava na Inštitutu za psihodinamsko psihoterapijo in je članica strokovnega sveta Evropskega združenja psihoanalitičnih pristopov - Slovenija.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Videoposnetek s podnapisi

IZKUSTVENI DELAVNICI SPROSTITVENIH TEHNIK

• IZKUSTVENA DELAVNICA SPROSTITVENE TEHNIKE – TAPKANJE
Vodja delavnice: Pika Rajnar, EFT Trainer

Poudarki delavnice:
V teoriji je večini zelo jasno, da:
- ni priporočljivo sesti k obroku takrat, ko smo zelo razburjeni;
- nima smisla verjeti notranjim monologom, ki nam v ozadju trobijo, kako nismo dovolj dobri / uspešni / aktivni / …;
- je škoda časa za premlevanje vseh krivic, ki so nam jih povzročili starši / sodelavci / prijatelji / …;
Ne vemo pa, kako vse zgornje prenesti iz teorije v prakso – vsaj ne, kako to lahko naredimo v vsakodnevnem, čisto običajnem človeškem dnevu. Na delavnici smo se spoznali s tehniko sproščanja »tapkanje«, ki nam lahko pomaga zgornjo teorijo prenašati v prakso.
Kratka biografija: Pika Rajnar je EFT Trainer pri mednarodni organizaciji AAMET International (http://www.eft-slovenija.si/). Je organizatorica tradicionalnih Vseslovenskih dni za tapkanje. Poskrbela je za prevod knjige EFT za telebane in trenutno je na policah že šesti natis. Organizirala je izid dveh zbirk resničnih zgodb Kako je EFT spremenil moje življenje … in lahko tudi vaše. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v preteklosti vključilo izobraževanje o uporabi metode EFT v katalog KATIS za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Vsakodnevno predava in demonstrira izvajanje metode EFT po večjih in manjših slovenskih krajih, šolah, vrtcih, knjižnicah, društvih, zavodih, podjetjih. Je redna gostja TV in radijskih oddaj.

Videoposnetek delavnice

• IZKUSTVENA DELAVNICA SPROSTITVENE TEHNIKE – ČUJEČNOST/ZAVEDANJE SEBE V SEDANJEM TRENUTKU
Anja Ibrčič, mag. psihologije

Poudarki delavnice: Sodobni način življenja nas odvrača od polnega zavedanja vsakega trenutka, zaradi tega pa velikokrat nismo v stiku s svojimi mislimi, čustvi in občutki. Ta stik lahko obnovimo le z nekaj vaje. Čuječnost (angl. mindfulness) je ne-obsojajoče zavedanje vsega kar se dogaja znotraj ali zunaj nas v danem trenutku, »tukaj in zdaj«, ki jo spremlja radovednost, odprtost in sprejemanje. Čuječnost je sposobnost, ki je dostopna vsem, vendar smo zaradi neprijaznega načina življenja prenehali izkoriščati njene potenciale. Znova se jo moramo naučiti. V zadnjih 15 letih so številne raziskave potrdile učinkovitost čuječnosti pri premagovanju vsakodnevnega stresa in pri soočanju z izzivi vsakdana. Na delavnici smo izvedli dve izkustveni vaji, kjer smo spodbujali pristno radovednost in sprejemanje ter preverili, koliko smo v stiku s svojim telesom.
Napotek: V času delavnice si uredite čim bolj prijeten prostor, potrebujete podlogo in blazino (za čim večje udobje) ter s seboj prinesite tudi eno večjo rozino ali suho marelico ali poljuben orešček. Predstavljajo sestavni del vaje.
Kratka biografija: Anja Ibrčič, mag. psih. je specializantka transakcijske analize na Inštitutu Ipsa. Trenutno dela v zasebni psihoterapevtski praksi Zaživeti (www.zaziveti.si), kjer je usmerjena v delo s posamezniki in skupinami. Dela tudi kot zunanja sodelavka v Društvu Altra, kjer vodi delavnice, psihološka svetovanja ter predavanja za osebe s težavami v duševnem zdravju. Prav tako aktivno sodeluje na programu OMRA.

Videoposnetek delavnice