Poišči pomoč

Kaj je depresija?

V razvitem svetu je depresija ena najpogostejših duševnih motenj. Depresija ne izbira, prizadene lahko vsakogar in po predvidevanjih strokovnjakov naj bi bila do leta 2020 najpogostejša bolezen v razvitem svetu.

Depresija je motnja razpoloženja, pri kateri oseba doživlja globoko žalost in malodušje in se ne zmore razveseliti ali uživati.

Ni pa še vsaka žalost, obupanost, pomanjkanje življenjske energije in volje do dela že depresija! Gre za povsem običajne odzive na izgubo ali razočaranje, ki so po navadi kratkotrajni in kmalu izzvenijo sami od sebe. Vendar včasih se nam takšno počutje pojavi brez pravega razloga ali pa se na izgube in razočaranja odzovemo močneje, kot je v naši naravi.

Če takšni občutki vztrajajo zaporedoma dva tedna ali več in kvarijo našo kakovost življenja, naše odnose z bližnjimi, delo in druga področja našega življenja, je to lahko znak depresivne motnje razpoloženja.

Depresija je ozdravljiva, mogoče jo je tudi preprečiti, predvsem pa je mogoče doseči, da se ne ponovi. Vendar je depresija še vedno pogosto neprepoznana. V eni od raziskav so ugotovili, da je zato tudi pogosto neustrezno zdravljena (le 30 % depresivnih oseb je prejemalo antidepresive in 17 % oseb se je zdravilo zgolj z benzodiazepini).

NazajNaprej