Poišči pomoč

Obsesivno kompulzivna motnja pri depresiji

Obsesivno kompulzivna motnja je ena od anksioznih motenj (tesnobne motnje). Ob depresiji se velikokrat pojavijo posamezne vsiljive misli, ki zelo dvignejo tesnobo tudi, če oseba nima obsesivno kompulzivne motnje.

Za obsesivno kompulzivno motnjo je značilno, da se oseba ustraši svojih lastnih neprijetnih misli in jih prične odganjati s pomočjo ritualov (kompulzij), npr. stalno umivanje rok, nenehno preverjanje, zlaganje stvari po določenem redu, izogibanje stopanja po razpokah na pločnikih, …. Bolj ko te misli odganja, več jih je in kmalu se pojavi občutek, da nad svojimi mislimi nima nobenega nadzora. Misli, ki so izrazito neprijetne vsebine, se nenehno vsiljujejo.

Ena od oseb, ki ji prebolela obsesivno kompulzivno motnjo je povedala, da je vsiljevanje misli še najbolj podobno hudi zaljubljenosti, ko so misli na ljubljeno osebo nenehno zraven, le da so prijetne, čeprav motijo pozornost.

Kadar je prisotna obsesivno kompulzivna motnja ali posamezne vsiljive misli, je pričakovati, da bodo antidepresivi potrebovali malo daljši čas, da se pokaže učinek.