V grlu imam motečo kepo, vendar zdravnik ne najde ničesar …

Pogosto se zgodi, da osebe svojemu izbranemu zdravniku poročajo o nenavadnem občutku v grlu – kot da se je nekaj zataknilo in ne more ne naprej (kot bi hoteli neko kepo do konca pogoltniti) ne nazaj (kot bi hoteli neprijetno gmoto izkašljati). Tovrstni poskusi slej ko prej spodbudijo še določene tike, kot so hrkanje, poskusi izkašljevanja, spuščanje različnih zvokov ipd., saj neznani cmok v grlu začenja resno motiti vsakodnevno funkcioniranje. Pojavi se tudi občutek oteženega dihanja in/ali govorjenja, čeprav funkciji ustrezno delujeta. Povrh vsega pa se še povečata tesnoba in strah, saj človeka skrbi, da gre za kakšno resno fizično bolezen (npr. pogosto razmišlja o raku, tumorju na grlu), ki pa je pri osebi ne odkrijejo. Cmok lahko spodbudi tudi panični napad zaradi stalnega nepojasnjenega neprijetnega občutka, ki se ga ni moč znebiti.

Ko zdravnik v taki situaciji pretipa in pogleda grlo, ne odkrije nobenih fizičnih posebnosti. Povpraša, če je oseba morebiti v stresu in na njen pritrdilen odgovor poda diagnozo globus histericus. Nakopičen stres, ki ni bil ustrezno reguliran, se je naselil v grlo v obliki neprijetne kepe. Gre za obliko psihosomatike oz. reakcijo na stres, anksioznost, tesnobo in podobne stiske. Čeprav zdravniki ne odkrijejo nič oprijemljivega, gre za resno moteč problem in ne le za domišljanje. Kot rečeno, gre za simptom, tako da je ključno odpraviti stresne dejavnike, ki ga povzročajo.

Kadar je človek pod stalno napetostjo, intenzivneje občuti simptome stresa. Ob stresu se nam zakrčijo mišice, tudi tiste v grlu, zato se na tem mestu lahko pojavi občutek nekakšnega cmoka.

Naše težke, navadno nepredelane izkušnje, se izražajo kot telesna bolečina v obliki kepe v grlu. Ta se povezuje s situacijami, ko človek ni (z)mogel ali smel (na glas) izraziti svojih čustev, misli, občutkov, jih je potlačeval, ker so bili morebiti prepovedani. S seboj nosi prepoved oz. prepričanje, da njegovo mnenje ne šteje, ni slišano, da je bolje, da se ne postavi zase, da je nepomemben ipd.

Diagnoza globus histericus je pravzaprav (lahko) dobra novica za osebo, ki poišče pomoč v zdravniški ordinaciji, kajti stanje v grlu oz. kepa se lahko zmanjša ali popolnoma izgine, ko oseba ustrezno poskrbi zase. Proti temu simptomu pomagajo oblike (poglobljene) psihoterapije, ki naslavljajo predvsem čustva in telo, ki nosi vse naše izkušnje. Zelo učinkovita je tudi EFT tehnika – tehnika čustvene osvoboditve. Vsekakor pa je treba dolgoročno poskrbeti, da je vsakdanjik napolnjen z ravno pravim obsegom obveznostmi, da si oseba privošči dovolj spanja in počitka ter da v svoj urnik vključi tudi sprostitvene dejavnosti in druženje v zanjo prijetnem in mirnem okolju, kjer se lahko izrazi in je slišana.

<< Nazaj na zanimivosti o anksioznosti