Kaj človeku pomeni negativen izvid preiskave?

Pri vseh anksioznih motnjah se pojavljajo telesni simptomi tesnobe: pospešeno bitje srca, hitro in plitko dihanje, oblivanje z znojem, mravljinci po telesu, občutek odrevenelosti, tresenje, občutek nemoči, bolečine, hitra utrudljivost, …

Ljudje redko povežejo telesne simptome tesnobe z povišano stopnjo tesnobe ob stresu ali ob anksiozni motnji. Najbolj pogosto menijo, da gre za telesno težavo in se zato obrnejo na svojega zdravnika. Zdravniki obravnavajo simptomatiko tako, da najprej s pregledom in preiskavami izločijo razloge težav, ki so za zdravje in življenje najbolj nevarni. Pri anksioznih motnjah zato preiskave ne pokažejo razlogov težav. Izvidi preiskav so negativni.

Pričakovali bi, da bi se človek negativnega izvida razveselil, saj pomeni zelo veliko: človek nima srčnega infarkta, nima tumorja ali krvavitve v možgane, njegova jetra in ledvice odlično delujejo, telesna zmogljivost je izvrstna … zdravnikova razlaga ne vpliva pomirjevalno. Vendar pri nekomu, ki ima anksiozno motnjo, negativen izvid preiskave ne pomeni olajšanja. Tesnoba se samo še poveča in človek razmišlja: »Zdravnik ne ve, kaj mi je, preiskave niso pokazale nič, le kaj mi je, saj se tako slabo počutim …« Takšno razmišljanje imenujemo katastrofiziranje, saj človek vidi samo slab izid, pri katerem ni rešitve in ni pomoči.

Človek se potem zateče v brskanje po strokovni in laični literaturi, prebira spletne strani, išče rešitve, tudi če niso preverjene. Spet se pojavi past, ki je značilna za anksiozne motnje. Namesto da bi informacije človeka pomirile, ga samo še dodatno spravljajo v stisko.

Torej – če se človek ne razveseli negativnega izida preiskave in ga informacije, ki jih je dobil od zdravnika, ne pomirijo, v literaturi pa najde samo še dodatne razloge za strah, pomeni, da se je v njegovo življenje naselila anksiozna motnja.

<< Nazaj na zanimivosti o anksioznosti