10 pravil za uspešno in zadovoljno življenje z bipolarno motnjo razpoloženja

  1. Preberite in se poučite o bipolarni motnji! Poglejte, kaj velja za vas in iščite načine, kako si povrniti in ohraniti zdravje.
  2. Redno jemljite zdravila, ki vam jih je predpisal vaš psihiater in ki pomagajo stabilizirati razpoloženje. Ne spreminjajte vrste in odmerkov zdravil brez posvetovanja s svojim psihiatrom.
  3. Vsak dan v svoj dnevnik zabeležite svoje razpoloženja in vse, kar se je posebnega zgodilo. Pomembno je beležiti ure spanja in izraženost tesnobe.
  4. Pridružite se skupini, kjer boste dobili podporo s strani izkušenih oseb, ki so se že naučili obvladovati svojo bipolarno motnjo - na primer Klub bipolarna motnja.
  5. Zmanjšajte količine zaužitega alkohola ali abstinirajte.
  6. Ne uporabljajte rekreacijskih psihoaktivnih snovi ali zdravil, ki jih sami kupite v prosti prodaji, čeprav morda obljubljajo čudežno ozdravitev.
  7. Vzdržujte reden urnik spanja in budnosti. Ne delajte v poklicu, ki zahteva nočno delo.
  8. Skrbite za redno telesno dejavnost, ki vam pomaga ohranjati zdravo telesno težo in zmanjšuje stres.
  9. Ohranjajte zmerno telesno težo, saj povišana telesna teža zmanjša učinkovitost zdravil.
  10. Naučite se prepoznavati zgodnje simptome in znake poslabšanja in imejte načrt takojšnjega ukrepanja. Z osebo, ki ji zaupate, imejte vnaprej pripravljeno pogodbo o njenem ukrepanju, v primeru, da boste neobvladljivo manični in podjetni oziroma popolnoma pobiti v depresiji.

<< Nazaj na zanimivosto o BMR