Ali je mogoče živeti z bipolarno motnjo in ne jemati zdravil?

Vprašanje je, ali je mogoče živeti brez zdravil in hkrati imeti nad seboj obešen Demoklejev meč bipolarne motnje razpoloženja. Demoklejev meč je metafora, s katero opišemo, da nad neko osebo visi velika nevarnost, da se zgodi nekaj neugodnega – v primeru bipolarne motnje razpoloženja je to ponovitev epizode z vsemi posledicami.

Poglejmo si, kaj kaže medicinska praksa:

 

Ljudje z izkušnjo bipolarne motnje razpoloženja imajo do zdravil različna stališča:

 

Kakšen je torej odgovor na vprašanje, ali je oseba z izkušnjo bipolarne motnje razpoloženja lahko brez zdravil?
Zelo redki ljudje, ki zelo spremenijo življenjski slog, imajo možnost, da določen čas zdravil ne jemljejo. Zdravila imajo doma, s svojim psihiatrom pa so natančno dogovorjeni, v kakšnem primeru naj jih začnejo znova jemati.
Tudi v času nosečnosti se oseba z izkušnjo bipolarne motnje in njegov zdravnik pogosto odločita, da z jemanjem zdravil – če je to mogoče – začasno prekineta.
Vsa prizadevanja za stabilno razpoloženje se bodo zagotovo obrestovala v smislu, da bo življenje bolj kakovostno, da bo epizod manj ali pa bodo manj izražene in z manj posledicami in bo zato človek dejansko potreboval manj zdravil. Ali pa bo lahko tak človek lahko dokončno živel brez zdravil, pa ni mogoče predvideti.

<< Nazaj na zanimivosti o BMR