Kayne West in živeta izkušnja bipolarne motnje razpoloženja

Kayne West je ameriški glasbeni zvezdnik, ki se na različnih lestvicah redno uvršča med 10 najpopularnejših glasbenikov 21. stoletja. Znan je tako po svojem izjemno uspešnem in raznolikem glasbenem opusu (do sedaj je izdal 9 zlatih albumov), kot tudi po številnih javnih kontroverzah in razvpitem zasebnem življenju, ki ga zaznamuje zakon s Kim Kardashian. Nekoliko manj znane, čeprav nikakor skrite ali zamolčane, pa so njegove izkušnje s težavami v duševnem zdravju. Kayne je namreč v več intervjujih spregovoril o svojih izkušnjah z depresijo in bipolarno motnjo. Naslovnico svojega album Ye iz leta 2018 pa je opremil z pomenljivim citatom: »Sovražim biti bipolaren - čudovito je.« (»I hate being bi-polar/it's awesome«).

V Westovih javnih čustvenih izbruhih, škandalih in spornih tvitih ter njegovem poznejšem skrušenem distanciranju in obžalovanju lastnih dejanj, je res mogoče razbrati vzorce bipolarne motnje. Vendar pa jih je po drugi strani tudi težko razločiti od zvezdniškega narcisizma in premišljene piar strategije. Ekscentrično vedenje je namreč ena ključnih sestavin formule za uspeh, ki Kayne Westu omogoča, da vedno znova postane predmet javne pozornost in polariziranih javnih razprav.

Za bipolarno motnjo je sicer značilno, da se pri osebi tekom življenja pojavljajo obdobja pretiranega veselja in energije (manije), obdobja brez veselja in energije (depresije) ali pa obdobja, ko je oseba polna energije in hkrati potrta (mešana epizoda) (o tem smo v okviru OMRE že pisali). Natančnih vzrokov za pojav bipolarne motnje ne poznamo (glej povezavo), njen potek pa se razlikuje od posameznika do posameznika. V splošnem velja, da je obdobij depresije več od obdobij manije (ta so v povprečju tudi krajša). Osebe, ki nadzirajo lastno bipolarno motnjo, se sicer lahko uspešno izmikajo obema ekstremoma in v družbi normalno delujejo. Včasih pa se lahko, tako kot v primeru Kayneja Westa, tudi sama bipolarnost na specifičen način vklopi v posameznikove vzorce delovanja in vsakodnevnega obnašanja.

V času manije je lahko oseba z bipolarno motnjo produktivna in kreativna. Kayne West je denimo večkrat poročal, da je v času ustvarjanja albumov pogosto preživel daljša visoka produktivna obdobja, pri tem pa spal zgolj sporadično. Prav tako mu niso tuji za manijo značilni samopoveličevanje ter občutek izbranosti in povezanosti s svetom. Med svojim nastopom v okviru festivala Glastonbury se je denimo razglasil za »največjo živečo rock zvezdo na planetu«, v nekem drugem intervjuju pa je izrazil prepričanje, da ga je Bog izbral za to, da bi bil »glas in povezovalec ljudi«.

Tovrstna prepričanja so morda botrovala tudi k njegovemu kontroverznemu političnemu udejstvovanju. Leta 2015 je razglasil namero kandidature za predsednika ZDA v letu 2020, kar je pozneje tudi udejanjil, četudi kot neodvisni kandidat ni imel realnih možnosti za uspeh. V vmesnem obdobju je večkrat dajal kontradiktorne izjave glede njegovega odnosa do aktualnega predsednika Donalda Trumpa: v času volitev leta 2016 ga je podpiral, leta 2017 izbrisal vse svoje podporniške tvite, leta 2018 pa je znova postal njegov oboževalec in ga celo obiskal v Beli hiši.

West je sicer s kontroverznimi javnimi izpadi, zaradi katerih je postal pravi popkulturni zlobnež, začel že veliko prej. Verjetno najbolj znan je škandal, ki ga je sprožil na podelitvi MTV-jevih nagrad leta 2009, ko je vzel mikrofon iz rok takratni nagrajenki za najboljši glasbeni video Taylor Swift, in izjavil, da je enega najboljših videov vseh časov posnela Beyoncé. Po tem incidentu, zaradi katerega je bil deležen splošnega neodobravanja, se je za nekaj časa umakniliz javnosti. Še prej pa je izjavil: »Vsi me obsojajo, vendar sem samo oboževalec prave popkulture – nisem nor, sem samo pristen«.

POVEZAVA NA VIDEO

Podobna zgodba se je ponovila leta 2016, ki so ga zaznamovali kontroverzni video Famous, Westova podpora Trumpu in spolnih napadov obtoženemu Billu Cosbyju. Med novembrsko turnejo je namreč doživel izkušnjo stopnjevane psihotične paranoje, povezane s pomanjkanjem spanja in ekstremno dehidracijo, zaradi česar je bil hospitaliziran. Temu je sledil 11-mesečni odmor od Twitterja in javnega življenja na sploh.

Kayne West je sicer v najnovejših intervjujih zanikal bipolarnost (tudi sicer pa je o njej govoril samo v bolj umirjenih fazah), svoje težave pa je pripisal zgolj pomanjkanju spanja. Kljub temu pa je bilo vprašanje njegovega duševnega zdravja znova na tapeti v času njegove kampanje za predsednika ZDA 2020, ko je v neprebojnem jopiču postregel z izredno čustvenim, a tudi nekoliko konfuznim govorom.

Četudi se lahko o nekaterih aspektih duševnega zdravja seznanimo skozi prigode, s katerimi se soočajo zvezdniki (z bipolarno motnjo so se poleg Westa med drugim soočali tudi pisatelj Ernest Hemingway, slikar Vincent Van Gogh in pevka Mariah Carey), za bolj poglobljeno obveščenost branje tabloidnih vsebin ne bo zadostovalo. Prav tako ni smiselno posploševati izkušenj izpostavljenih posameznikov, saj te včasih nimajo veliko skupnega z vsakdanjim življenjem večine oseb z izkušnjo duševnih težav. O bipolarni motnji, ki zaznamuje življenje in delo Kayneja Westa, smo v okviru projekta OMRA že večkrat pisali.

<< Nazaj na zanimivosto o BMR