Uporaba antidepresivov pri zdravljenju kroničnih bolečin

Ali ste vedeli, da se nekatere antidepresive predpisuje tudi za zdravljenje določenih kroničnih bolečinskih stanj, tudi če človek, ki trpi za kronično bolečino, ne trpi za depresijo? Pravzaprav je tega predpisovanja vedno več. Toda, glede na izsledke nedavne raziskave, bi morali biti zdravniki pri predpisovanju antidepresivov za zdravljenje kroničnih bolečin bolj previdni. Poglejmo si, zakaj.

Omenjena raziskava, ki jo je izvedla mednarodna skupina raziskovalcev iz Avstralije, Združenega kraljestva in Danske, njeni izsledki pa so bili predstavljeni v britanski medicinski znanstveni reviji BMJ (https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-072415), prinaša prvi celovit pregled ugotovitev o učinkovitosti in varnosti antidepresivov pri zdravljenju kroničnih bolečinskih stanj.

Ta pregled je zajel 26 sistematičnih pregledov iz obdobja 2012-2022 in tako vključil več kot 25.000 ljudi, pri katerih so kronične bolečine zdravili z antidepresivi. To je vključevalo osem skupin antidepresivov in 22 kroničnih bolečinskih stanj, vključno z bolečinami v hrbtu, fibromialgijo, glavoboli, pooperativnimi bolečinami in sindromom razdražljivega črevesja. Glavne izsledke pregledovalcev pa lahko povzamemo v dveh točkah:

  1. Antidepresivi iz skupine selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina in noradrenalina (za katere je uveljavljena angleška kratica SNRI – selective serotonin-noradrenaline reuptake inhibitors), kot je duloksetin, so učinkoviti pri največjem številu kroničnih bolečin, kot so na primer bolečine v hrbtu.
  2. Za triciklične antidepresive, kot je amitriptilin, ki je sicer najpogosteje uporabljen antidepresiv za zdravljenje kroničnih bolečin v klinični praksi, pa ni jasno, kako dobro delujejo oziroma ali sploh delujejo pri večini kroničnih bolečin.

Raziskava o učinkovitosti in varnosti antidepresivov pri zdravljenju kroničnih bolečin je torej pokazala, da so nekateri antidepresivi lahko učinkoviti pri zdravljenju določenih kroničnih bolečin, za druge – med katerimi je tudi najpogosteje uporabljen antidepresiv za zdravljenje kroničnih bolečin v klinični praksi – pa manjkajo prepričljivi dokazi o njihovi učinkovitosti. Zato bi morali biti zdravniki pri predpisovanju antidepresivov za zdravljenje kroničnih bolečin bolj previdni. Še več, zdravila je nujno obravnavati samo kot del rešitve. Pri nekaterih kroničnih bolečinskih stanjih namreč lahko pomagajo tudi vadba, fizioterapija in spremembe življenjskega sloga.

Vir:

Antidepressants used for chronic pain on the rise, but are they effective?, dostopno na internetnem naslovu https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230201195349.htm

<< Nazaj na zanimivosti o depresiji