Poišči pomoč

Ali bi lahko magnezij blažil depresijo bolj učinkovito kot antidepresivi?

Dejavnikov, ki vplivajo na razvoj depresije je veliko, a mnogokrat rešitev ni zgolj jemanje antidepresivov, ampak lahko pomagajo tudi spremembe življenjskega sloga, spremembe vrednot, razreševanje nakopičenih problemov, ki izzovejo osebne stiske idr. Raziskave kažejo, da 20 % ljudi, ki se soočajo z depresijo, po dveh letih kljub jemanju antidepresivov še vedno trpi za simptomi depresije. Zato mnogi iščejo še druge načine zdravljenja, ki bi jim lahko bolj učinkovito blažili depresijo.

Pomanjkanje minerala magnezija znanstveniki povezujejo tudi s tveganjem za razvoj depresije, čeprav mehanizem tovrstne povezanosti še vedno ni pojasnjen. Da lahko uživanje magnezija izboljša simptome blage do srednje močne depresije je pokazala prva tovrstna klinična študija, ki je bila objavljena v reviji Plos One (2017). V njej so spremljali skupino 126 pacientov z depresijo (povprečna starost 52 let; 38 % moških), ki so šest tednov oralno prejemali prehranski dodatek v obliki magnezijevega klorida (MgCl2). Rezultati študije so pokazali, da so se pri dnevnem odmerku 248 mg elementarnega magnezija zmanjšali simptomi blage do srednje močne depresije prav tako se je zmanjšala tesnobnost. Blagodejni učinki magnezija na simptome depresije in tesnobe so se pokazali po 14 dneh jemanja magnezijevega prehranskega dodatka in so bili sledljivi do konca šest tedenske študije. Kakšna bi lahko bila dolgotrajna učinkovitost magnezija pri zdravljenju depresije in potencialni neželeni stranski učinki zaenkrat še znano, saj tovrstnih kliničnih raziskav še ni na voljo.

Več o raziskavi si lahko preberete na tej povezavi: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0180067

<< Nazaj na zanimivosti o depresiji