Poišči pomoč

Ketamin v obliki nazalnega spreja kot alternativna oblika zdravljenja depresije

Nekaterim osebam z depresivno motnjo zdravljenje z zdravili (antidepresivi) ne pomaga.

V zadnjem času se kot oblika alternativnega zdravljenja, potrjenega s strani stroke, pojavlja in uporablja ketamin. Ketamin se sicer že dolgo uporablja kot anestetik v medicini in veterini. Klinične študije pa so pokazale, da uporaba ketamina v nizkih koncentarcijah in pod strokovnim nadzorom pomaga pri hujših oblikah depresije, kjer tudi antidepresivi ne učinkujejo.

Ameriško združenje FDA (Food and Drug Administration) je odobrilo uporabo nazalnega spreja esketamina skupaj z uporabo antidepresivov za zdravljenje depresije pri odraslih pacientih, ki so že poskusili ublažiti depresijo z zdravili, pa ni bilo izboljšanja.

Ljudje, ki trpijo za hudo depresivno motnjo in se jim stanje ne izboljša tudi po dveh obravnavah z različnimi antidepresivi, so diagnosticirani s. t. i. odporno depresijo.

Medtem ko drugi antidepresivi učinkujejo v nekaj tednih, ketamin deluje bistveno hitreje, v nekaj urah. V nizkih koncentracijah je hitro delujoč, že samo en odmerek ima lahko zelo ugodne ter dolgotrajne učinke pri zdravljenju resne oblike depresivne motnje.

Uporaba je lahko pri nekaterih ljudeh tudi zelo tvegana, saj lahko privede do neželenih učinkov (močna pomiritev, disociacija) in potencialne zlorabe v nekontroliranih okoljih (pogosto se uporablja kot prepovedana rekreativna droga). V nekaterih primerih pa lahko depresijo celo poglobi.

Zato je uporaba ketamina priporočena oz. dovoljena zgolj pod strokovnim vodenjem v kliničnem okolju, nikakor pa ne doma. Ko pacient prejme ustrezen odmerek ketamina, ostane na opazovanju. Domov lahko odide šele, ko strokovnjak za duševno zdravje presodi, da je z osebo vse v redu.

Zanimanje za ketamin v psihiatriji je močno naraslo. Uporablja se v ZDA, v Evropi pa zaenkrat za to metodo zdravljenja še nimamo ustreznega uradnega dovoljenja.

<< Nazaj na zanimivosti o depresiji