Zakaj se motnje hranjenja pogosto pojavljajo hkrati z depresijo?

Se spomnite kakšnega neprijetnega občutka, morda tesnobe ali žalosti? Nato pa zagledate čokolado, torto, sladoled ali pa preprosto veliko skledo testenin. Kar naenkrat »utapljate žalost in slabo počutje v hrani«. Ko kasneje stopite pred ogledalo, vam podoba v njem ni všeč. Nekateri ljudje se lahko tako ujamejo v začaran krog, ki se ponavlja in ponavlja ter pripelje tudi do motenj hranjenja s pridruženo depresijo.

Sopojavljanje motenj hranjenja in depresivnih motenj je pogosta. Znanstveniki ugotavljajo, da se je v zadnjem desetletju delež obojega močno povečal. Pri okrog polovici ljudi s težavami, povezanimi z motnjami hranjenja, se pojavlja tudi depresija. Katera motnja spodbuja nastanek druge in kako sta dejansko povezani, sta ključni vprašanji, ki ju je treba še pojasniti, da se lahko uvedejo tudi učinkoviti pristopi zdravljenja.

Znanstveniki so razkrili, da na primer nezadovoljstvo s telesno podobo lahko prispeva k razvoju simptomov depresivnih motenj. Veliko mladih se prekomerno ukvarja z videzom svojega telesa, kar pogosto vodi v negativno samopodobo in posledično prispeva k razvoju depresivnih motenj. Tudi nekatere osebnostne lastnosti so lahko povezane z razvojem depresije kot tudi motenj hranjenja. Med te značilnosti sodijo samostojnost, samokritika in izogibanje nevarnosti.

 

Vira:

Calvo-Rivera, M. P., Navarrete-Páez, M. I., Bodoano, I., Gutiérrez-Rojas, L. Comorbidity between anorexia nervosa and depressive disorder: A narrative review. Psychiatry investigation, 2022.

Godart, N. T., Perdereau, F., Rein, Z., Berthoz, S., Wallier, J., Jeammet, P., Flament, M. F. Comorbidity studies of eating disorders and mood disorders. Critical review of the literature. Journal of affective disorders, 2006.

<< Nazaj na zanimivosti o depresiji