Telesna dejavnost kot prva izbira pri zdravljenju depresije

Depresijo se zdravi z zdravili, psihoterapijo in drugimi dejavnostmi. Prva izbira pri zdravljenju te motnje razpoloženja, katere glavna značilnost je žalost, ki jo spremlja pomanjkanje energije, naj bi bila pravzaprav psihoterapija. Šele potem naj bi prišla na vrsto zdravila, torej antidepresivi, in druge, predvsem prijetne dejavnosti, pa tudi redna telesna vadba, dovolj spanja in ustrezno prehranjevanje.

Toda izsledki nedavne študije pozivajo k temu, naj bo telesna dejavnost prva izbira. Ti rezultati namreč kažejo, da je telesna vadba najučinkovitejša oblika zdravljenja depresije. Vendar bodimo natančni: ti izsledki kažejo, da je telesna dejavnost bolj učinkovita od svetovanja – ne psihoterapije! – in zdravil. Pozivajo torej samo k temu, naj ima fizična vadba prednost pred zdravili in svetovanjem, ne pa tudi pred psihoterapijo.

Omenjena študija – ki so jo avtorji, raziskovalci z Univerze v Južni Avstraliji, objavili v znanstveni medicinski reviji British Journal of Sports Medicine (Britanska revija za športno medicino) – prinaša doslej najobsežnejši pregled študij, ki se osredotočajo na učinkovitost telesne dejavnosti pri obvladovanju depresije, tesnobe ali kake druge duševne stiske. Ta pregled je namreč zajel 97 v znanstvenih revijah objavljenih pregledov omenjenih študij in 128.119 ljudi. Njegove glavne izsledke pa bi lahko povzeli takole:

  1. Pri obvladovanju depresije, tesnobe in nekaterih drugih duševnih stisk je telesna dejavnost bolj učinkovita od svetovanja in vodilnih zdravil.
  2. Najbolj učinkovita je telesna dejavnost pri obvladovanje depresije, kjer je enainpolkrat bolj učinkovita od svetovanja in vodilnih zdravil.
  3. Učinkovite so vse vrste telesne dejavnosti, vključno s hojo, treningom za moč, pilatesom in jogo.

Vir:

Exercise more effective than medicines to manage mental health, dostopno na internetnem naslovu https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230223193417.htm

<< Nazaj na zanimivosti o depresiji