Poišči pomoč

Ali je komunikacija v živo bolj zdrava kot komunikacija z digitalno tehnologijo?

Raziskovalce že dolgo zanima, kaj lahko izgubimo, če namesto v živo komuniciramo z uporabo digitalne tehnologije. Pri tem se večinoma osredotočajo na dve vprašanji: ali je komunikacija v živo bolj zdrava kot komunikacija z digitalno tehnologijo, in če je, zakaj?

V času izbruha novega koronavirusa je bilo na milijone ljudi prisiljenih namesto v živo komunicirati z digitalno tehnologijo. V okviru nedavne študije so raziskovalci zbrali podatke od več kot 400 ljudi, ki so se nanašali na njihovo komunikacijo in duševno zdravje v štirih tednih med zaprtjem javnega življenja in drugih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Podatke so pridobili tako, da so jih ob koncu vsakega dneva povprašali o njihovem duševnem zdravju, času, ki so ga porabili za komunikacijo v živo, in času, ki so ga porabili za komunikacijo z digitalnimi tehnologijami, pa tudi o dejavnostih na prostem in telesni dejavnosti. Pri tem so komunikacijo z digitalnimi tehnologijami glede na vrsto tehnologije razdelili na 3 kategorije: elektronska pošta in WhatsApp, Zoom, telefonski klic.

Rezultati analize zbranih podatkov so pokazali, da je bilo duševno zdravje tistih, ki so namenili več časa komunikaciji v živo, boljše kot duševno zdravje tistih, ki so temu namenili manj časa. Poleg tega so ob dneh, ko so komunikaciji v živo namenili več časa kot običajno, poročali o boljšem duševnem zdravju. Še več, komunikacija v živo se je izkazala za najmočnejšega od omenjenih možnih varovalnih dejavnikov duševnega zdravja. Na drugem mestu je bila komunikacija z uporabo elektronske pošte in WhatsAppa, sledijo telesna dejavnost in dejavnosti na prostem, na zadnjem mestu pa sta komunikaciji po Zoomu in telefonu.

Rezultati torej potrjujejo, da komunikacija v živo bolje vpliva na duševno zdravje kot komunikacija z digitalno tehnologijo. V nasprotju s komunikacijo z digitalno tehnologijo za komunikacijo v živo velja, da se pri tem prenašajo bogatejše osebne in družbene informacije (govorica telesa, višina glasu, mimika, pogled v oči, položaj glave in tako dalje), kar pomeni višjo stopnjo zaupanja med udeleženci komunikacije. Vse to bi utegnilo ugodno vplivati tudi na duševno zdravje.

Vir:

Shpancer, N., Face-To-Face Communication: Healthier Than Digital?, dostopno na internetnem naslovu https://www.psychologytoday.com/us/blog/insight-therapy/202305/face-to-face-communication-healthier-than-digital

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah