Poišči pomoč

Intenzivna oblika predmenstrualnega sindroma lahko zelo moti funkcioniranje v vsakdanjem življenju

Izkušnja predmenstrualnega sindroma je - četudi je ta kulturno pogojena in je njena prezentacija pogosto del spolnih stereotipov, ki temeljijo na dominantni patriarhalni paradigmi - znana marsikateri ženski. Nekatere doživljajo tako intenzivno obliko predmenstrualnega sindroma, da lahko občasno za nekaj dni ovira njihovo funkcioniranje v vsakdanjem življenju. Te ženske razen motečih telesnih simptomov teden dni pred menstruacijo doživljajo močna čustvena in psihična nihanja. Ni dolgo nazaj, ko so v medicinski stroki izrazito spremembo doživljanja in vedenja pred menstruacijo prepoznali kot menstrualno disforično motnjo. Slednja se kaže kot močna čustvena nihanja, tesnoba, depresivno razpoloženje, neobvladljiva razdražljivost, zmanjšan interes za običajne aktivnosti, socialni umik, motnje koncentracije, povečana utrujenost ali občutek pomanjkanja energije. Ti simptomi se še poslabšajo pri stresnih življenjskih situacijah in celo za nekaj dni prekinejo normalno socialno in poklicno delovanje.

Vse več medicinskih raziskav potrjuje, da je predmenstrualna disforična motnja povezana s serotoninskim sistemom in pomanjkanjem melatonina. Predmenstrualni simptomi naj bi bili abstinenčni simptomi, ki nastopijo ob hitrem padcu beta endorfinov (v trombocitih) po osemnajstem dnevu menstruacijskega ciklusa. Pred tem pa naj bi bila aktivnost beta endorfina relativno povečana.

Disforična predmenstrualna motnja se lahko preprečuje in lajša s celostnim pristopom: s hormonsko terapijo in/ali antidepresivi, dieto (uživanjem kompleksnih ogljikovih hidratov, veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov, zmanjšanjem uživanje kofeina in alkoholnih pijač), aerobno vadbo, spremembami v življenjskem slogu, zdravim načinom življenja in z dopolnili npr. z vitaminom B6, kalcijem, magnezijem. V spremenjen življenjski slog naj se vključi več sproščujočih aktivnosti, kot so joga, masaža, kopeli. Preizkusiti velja tudi alternativne oblike pomoči, denimo: aromaterapijo, akupunkturo, zeliščne kopeli, svetlinovo olje, čaje. Predvsem pa je pomembno, da ženska najprej poskusi čim bolj zmanjšati vsakodnevni stres in poskrbeti za vsaj osemurni spanec.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah