Poišči pomoč

Prisilne misli se lahko pojavijo v obliki besed, stavkov, impulzov, slik in tudi glasbe

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste slišali kakšno pesem, ki vam je pozneje nekaj časa, lahko tudi cel dan, odzvanjala v glavi. Niste in niste se je mogli znebiti in bolj ko ste se trudili, da bi ne mislili nanjo, bolj je bila nadležna. Nato pa je odrešitev prišla skoraj nepričakovano. Življenje tistega dne vas je postavilo pred dejavnost/nalogo/zahtevo, ki je potrebovala vso vašo pozornost in glej – pesmica je utihnila. Takšno izkušnjo ima zelo veliko ljudi in se je niti ne ustraši, saj mine sama od sebe.

Tisti, ki ste kljub temu nekoliko zaskrbljeni, pa lahko berete dalje.

Vse je v redu

Prisilne misli se lahko pojavijo v obliki besed, stavkov, impulzov, slik in tudi glasbe. Vsi ljudje imamo včasih prisilne misli in navadno ugotovimo, da se pojavijo, kadar nas kaj skrbi, smo preobremenjeni, utrujeni, napeti. Tudi glasba se lahko pojavi v takšnih primerih. Ljudje sami po sebi ugotovimo, da je preusmeritev pozornosti najboljše zdravilo, da prisilne misli izginejo. Takšne okoliščine smo opisali na začetku. Samo ena misel, ki sama mine, ni motnja, kot jo opredeljuje zdravstvena stroka.

Obsesivno-kompulzivna motnja

Za to anksiozno motnjo je značilno, da se pri človeku pojavljajo prisilne misli ali obsesije različnih vsebin dlje časa, so vztrajne, moreče, moteče in dvigajo tesnobo. Tesnobo človek premaguje tako, da izvaja prisilna dejanja (rituale oziroma kompulzije) ali pa se umika iz okoliščin, ki mu sprožajo prisilne misli. Bolj ko se človek brani teh misli, več jih je. Ko se znebi ene, se takoj pojavi nova in tako brez prestanka. Tudi glasba je lahko ena od takšnih prisilnih misli.

Pri zdravljenju obsesivno-kompulzivne motnje strokovnjaki in strokovnjakinje uporabljajo tisto, kar tudi sicer deluje – preusmeritev pozornosti. Vendar pa je to lažje razložiti, kot storiti. Na začetku je preusmerjanje pozornosti stran od rituala, ki je izjemno privlačen, zelo težko in dviguje tesnobo. Toda vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Tesnoba postopoma upada in olajšanje je veliko.

Bipolarna motnja razpoloženja

Nekateri ljudje z izkušnjo bipolarne motnje razpoloženja poročajo, da se jim pri hipomaniji (blažjem privzdignjenem razpoloženju) ali maniji (močno privzdignjenem razpoloženju) v glavi pojavi glasba in besedila različnih pesmi. Do tega pojava so lahko povsem brezbrižni, lahko se razveselijo in nenehno prepevajo, lahko pa jih naval glasbe moti in so zato vznemirjeni in nejevoljni. Poleg glasbe v glavi pa imajo tudi druge simptome in znake manije/hipomanije, kamor sodijo povečana energija, manjša potreba po spanju, povečana želja po druženju, polno idej in načrtov, privzdignjeno razpoloženje in drugo.

Bipolarna motnja razpoloženja in obsesivno-kompulzivna motnja

Da ne bi bilo preveč enostavno, pa ima lahko kdo tudi dve duševni motnji. Nekateri ljudje imajo prisilne misli v času manije/hipomanije ali pa v času depresije bistveno okrepljene. Glasbene vsiljive misli se lahko pojavijo v času manije ali pa v času remisije. V času depresije pa ljudje poročajo o drugih vsiljivih mislih, večinoma zelo neprijetnih vsebin.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah