Zdravila ali psihoterapija?

O zdravljenju duševnih motenj je napisanega že veliko. Tukaj bomo zato posredovali nekaj najbolj splošnih usmeritev, kako prebirati strokovno literaturo in kako si ustvariti ustrezno stališče.

Ljudje smo različni

Prvo pravilo pri vsakem zdravljenju katere koli zdravstvene težave je, da smo ljudje različni in če nekomu nekaj pomaga, ni nujno, da bo pomagalo tudi drugemu. Vsak človek je namreč poseben in neponovljiv in v zdravstveni praksi pogosto vidimo tudi povsem drugačne izide – nekomu nekaj pomaga, drugemu pa ne, ali pa mu celo povzroča dodatne težave. Vsako (o)zdravljenje je zato na neki način tudi raziskovanje samega sebe in edinstvena pot.

Skrajna stališča

Skrajna stališča o zdravilih in psihoterapiji nimajo strokovne podlage. Nekateri ljudje (tudi pomembni strokovnjaki) včasih zastopajo zelo skrajna stališča: da so zdravila za zdravljenje duševnih motenj nepotrebna in strup, da so zdravila edina možna rešitev, da psihoterapija sploh ne učinkuje, da psihoterapija lahko pozdravi vse. Naše vsakdanje okoliščine in izkušnje pa pokažejo nekaj povsem drugega: nekaterih duševnih motenj ni mogoče obvladovati brez zdravil, nekatere je mogoče obvladati samo s psihoterapijo. Nekateri pa potrebujejo oboje – zdravila in psihoterapijo. Spet drugi potrebujejo zdravila in veliko gibanja. Vsak si mora najti svoj nabor učinkovitih pristopov. Za vsakega človeka, ki se sooča z duševno motnjo, je zato treba najprej postaviti pravo diagnozo in potem izmed vseh oblik zdravljenja izbrati tiste, ki so zanj najprimernejše, prenosljive in učinkovite.

Zdravila za zdravljenje duševnih motenj ne »okvarijo« možganov

Zdravila za zdravljenje duševnih motenj spadajo med varna zdravila. Zdravila možganom pomagajo ponovno vzpostaviti ravnovesje, tako da človek lahko normalno živi, kajti  nekateri ljudje so tako obremenjeni z doživljanjem duševne motnje, da se iz običajnega življenja povsem izključijo. Če možganov ne uporabljamo, se polenijo in »zarjavijo«. Kar spomnite se, kako težko se je bilo ponovno pričeti učiti po dolgih poletnih počitnicah. Zato je pomembno čim prej pričeti z zdravljenjem, da možganov nedejavnost ne »okvari«.

Panakeja

V človeku je silna želja najti »panakejo«. Izraz izhaja iz stare Grčije in pomeni zdravilo, ki bi pozdravilo vse tegobe. Do danes takega zdravila še nismo našli in ga verjetno tudi ne bomo. Zato velja biti previden pri vseh ponudbah zdravil in pripomočkov, ki obetajo popolno in trajno izboljšanje.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah