Poišči pomoč

Psihiatrično diagnosticiranje duševnih motenj z uporabo metode slikanja možganov

Dandanes psihiatrično diagnosticiranje duševnih motenj oziroma bolezni običajno poteka z uporabo klinične ocene medsebojnega odnosa pogosto prekrivajočih se bolezenskih znakov oziroma simptomov, o katerih poročajo pacienti. Vendar se v zadnjih desetih letih dogaja tudi raziskovalno prizadevanje za izboljšanje omenjenega diagnosticiranja z uporabo bioloških označevalcev ali biomarkerjev možganske dejavnosti, ki kažejo na biološki izvor duševnih motenj. V okvir tega prizadevanja spada tudi več milijard dolarjev vreden raziskovalni projekt, ki se je pred nekaj leti začel izvajati na ameriškem nacionalnem inštitutu za duševno zdravje in v katerem so raziskovalci z univerz Emory in Harvard odkrili biomarker možganske dejavnosti, ki kaže na biološki izvor posttravmatske stresne motnje.

Natančneje so omenjeni raziskovalci z uporabo metode slikanja možganov merili možgansko dejavnost ljudi, ki so bili pripeljani na mesto nujne medicinske pomoči po tem, ko so imeli travmatično izkušnjo. Pri tem so merili tudi njihove odzive na izvajanje preprostih nalog, s katerimi se preiskuje odzive na grožnje in nagrade. Na podlagi teh meritev so odkrili vzorec možganske dejavnosti, ki je pokazal visoko odzivnost tako na znake grožnje kot na znake nagrade in s tem napovedal morebitne poznejše hujše simptome posttravmatske stresne motnje.

Spodbudni rezultati raziskave, v kateri so odkrili biološki izvor posttravmatske stresne motnje, so privedli do poskusa njihove ponovitve. Ta poskus so v sodelovanju z raziskovalci izvorne raziskave izvedli raziskovalci z univerze Yale. Toda nova raziskava, v kateri so ponovili staro na podobnem vzorcu ljudi s travmatično izkušnjo, je dala nepričakovan rezultat – biološkega izvora posttravmatske stresne motnje tokrat niso našli.

Čeprav omenjeni raziskovalci nadaljujejo tovrstno preučevanje, se zavedajo, da je do uveljavitve psihiatričnega diagnosticiranja duševnih bolezni z uporabo biomarkerjev možganske dejavnosti, ki kažejo na biološki izvor teh bolezni, nujnega še veliko dela.

Vir:

Can neuroimaging reveal the roots of psychiatric disorders? Not just yet, dostopno na internetnem naslovu https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230111131526.htm

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah