Ali povečanje občutka sreče vodi k boljšemu zdravju?

Revija Psihološka znanost (Psychological Science), ki je vodilna revija mednarodne znanstvene organizacije Združenje za psihološko znanost (Association for Psychological Science), je leta 2020 objavila prispevek skupine raziskovalcev, ki delujejo na oddelkih za psihologijo treh ameriških in ene kanadske univerze, o zanimivi raziskavi, ki so jo opravili.

Gre za raziskavo, v kateri so raziskovalci poskusili odgovoriti na vprašanje, ali povečanje občutka sreče vodi k boljšemu zdravju. V ta namen so preizkusili skupino 155 odraslih. V tem preizkusu je bila približno polovica njegovih udeleženk in udeležencev deležna 12-tedenskega usposabljanja, v katerem so se učili različnih psiholoških postopkov za izboljšanje svojega občutka sreče. Ostali udeleženke in udeleženci preizkusa so bili medtem na »čakalnem seznamu« – rečeno jim je bilo, da bodo usposabljanja za izboljšanje svoje sreče deležni pozneje. Med usposabljanjem so raziskovalci pri vseh udeleženkah in udeležencih (se pravi tudi pri tistih na »čakalnem seznamu«) merili ne le, kako ocenjujejo svojo srečo, pač pa tudi, kako zdrave se počutijo. Poleg tega so opravili nekaj meritev njihovega telesnega zdravja – merili so jim krvni tlak in indeks telesne mase. Te subjektivne in objektivne meritve zdravja so opravili tudi tri mesece po zaključku usposabljanja.

Rezultati preizkusa so bili večinoma pričakovani, malo pa so tudi presenetili. Po pričakovanju se je pri udeleženkah in udeležencih, ki so bili deležni usposabljanja, občutek sreče znatno povečal, medtem ko se pri tistih, ki so bili na »čakalnem seznamu«, občutek sreče ni bistveno spremenil. Prav tako po pričakovanju so se prvi tudi tri mesece po tem, ko so zaključili z usposabljanjem, počutili bolj zdrave kot drugi. Presenečenje pa je bilo, da usposabljanje ni vplivalo na njihov krvni tlak in indeks telesne mase.

Rezultati preizkusa so torej pokazali, da – vsaj v obdobju pol leta – povečanje občutka sreče ne vodi k boljšemu telesnemu zdravju, temveč samo k temu, da se počutimo bolj zdrave. Vendar je morda šest mesecev prekratko obdobje, da bi se pokazala sprememba izboljšanega telesnega zdravja zaradi občutka večje sreče.

Vir

Markman, A., Does Feeling Happy Cause You to Feel Healthy, Too?, dostopno na internetnem naslovu https://www.psychologytoday.com/us/blog/ulterior-motives/202205/does-feeling-happy-cause-you-feel-healthy-too

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah