Poišči pomoč

Korist večja od škode

Pri vseh zdravilih, ki jih zdravniki predpisujejo za zdravljenje najrazličnejših zdravstvenih težav, kot prvo pravilo velja, da mora biti njihova korist večja od škode. O čem govorimo? Zdravila imajo tudi neželene učinke in hkrati tudi vemo, da nekaterih zdravil ne prenašajo vsi najbolje.

Antidepresivi so skupina zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije in anksioznih motenj. Ta zdravila so odkrili povsem naključno med kliničnim preizkušanjem antibiotikov. Pri tem so raziskovalci opazili, da so ljudje postali boljše volje, povrnila se jim je energija. Iz tega naključnega odkritja je nastala cela paleta novih zdravil. Veliko časa je preteklo, da smo izvedeli, kako delujejo.

Danes vemo, da antidepresivi delujejo tako, da v možganih preprečujejo ponovni privzem posameznih živčnih prenašalcev sporočil med možganskimi celicami. Poenostavljeno to pomeni, da povečujejo aktivnost določenih delov možganov, pri čemer se simptomi in znaki depresije in anksioznih motenj zmanjšajo. Gre za zdravljenje simptomov ne pa vzroka. Vzroka ne moremo zdraviti, ker ga ne poznamo.

Pri depresiji je korist zdravljenja z antidepresivi očitna – brez zdravljenja bi epizoda depresije trajala dve leti in bi se morebiti sama umaknila ali pa bi se razvila v kronično depresijo. Z zdravljenjem z antidepresivi pa je trajanje simptomov in znakov krajše – največ osem tednov. Zdravila še pomembno podprejo paciente, da si opomorejo do ravni, kjer lahko sami nadaljujejo z aktivnostmi, ki prispevajo k zdravljenju.

PRIMER

Korist zdravljenja anksioznih motenj z antidepresivi pa vidimo, če se nekoliko bolj poglobimo v naravo anksioznih motenj.

Poglejmo si primer 24. letnice, poimenujemo jo lahko Doroteja, ki je ravnokar zaključila magistrski študij. Doma ima očeta, ki jo nenehno kritizira. Vse kar počne ni nikoli dovolj dobro. Mama jo ščiti in tolaži. Doroteja je od nekdaj negotova in si ne zaupa. Vsako odločitev pretehta in begajo jo slabe strani vsake odločitve. Njena nenehna premlevanja ji velikokrat krnijo spanje. Dve leti je čakala na psihoterapijo, nato pa je eno leto vestno hodila na psihoterapijo. Zdaj je pred veliko odločitvijo – preseliti se k fantu na drug konec Slovenije, si najti službo, se osamosvojiti, se preseliti v tujino, … kaj, kdaj, kako, … ? Panični napadi so vse bolj pogosti. Svoje odločitve premleva z mamo, fantom, prijateljicami, psihoterapevtko. Bliže ko so odločitve, bolj je tesnobna in manj si zaupa. Psihoterapevtka ji je svetovala, da se pogovori z zdravnikom glede zdravil. Zdelo se ji je, da se Doroteja vse bolj zapleta v svoje strahove in da si po nepotrebnem nabira nove in nove slabe izkušnje s seboj in svetom. Za Dorotejo to pomeni nov val razlogov za skrb. Pomisli: »Zdravila – to pomeni, da sem nora«. To je zanjo poraz, pa tako se je trudila pri psihoterapiji. »Od teh zdravil lahko postaneš odvisen. Potem si ves čas samo na zdravilih«, razmišlja. Le kako naj se odloči. Pa ravno ona, ki ima zaradi svoje pretirane zaskrbljenosti težave z odločanjem.

Pri Doroteji gre za generalizirano anksiozno motnjo in panično motnjo. Vložila je veliko truda v psihoterapijo. Življenjske okoliščine ne kažejo, da bi bila ovirana. Dosegla je vse, kar si je zadala. Vendar pri tem ni srečna in zadovoljna. Zanjo so vsi koraki težki. Mnogi bi rekli, naj se malo bolj potrudi in naj se vrže v vodo in plava. A to ni tako enostavno. Doroteja bi to lahko storila in zagotovo bi plavala brez težav. Problem je sprejeti odločitev in premlevanje pred odločitvijo. Rabi dobro izkušnjo »vreči se v vodo in plavati«.

Ali ji zdravila pri tem lahko pomagajo? Kje bi bile koristi? Kje so nevarnosti zdravil?

Nevarnosti pri antidepresivih ni, saj so to zelo varna zdravila. Ne povzročajo odvisnosti in ko jih človek ne potrebuje več, lahko prekine terapijo.

Kako zdravila pomagajo? Najpreprosteje povedano – zdravila povečajo »korajžo, pogum«, da človek izpelje svoje vsakodnevne naloge in sprejme večje odločitve. Manj je nekoristnega premlevanja in izgubljanja dragocene energije in časa. S tem si človek nabere dobro izkušnjo.

Korist antidepresivov pri Doroteji je naslednja: Z njihovim jemanjem se ji poveča korajža pri sprejemanju in izpeljevanju odločitev.

Nabiranje dobrih izkušenj s seboj in svetom je zelo pomembno. Več ko jih bo Doroteja nabrala, krajše bo jemanje antidepresivov. Pogosto ravno v življenjskih prelomnicah ljudem, ki imajo anksiozne motnje, predpišemo zdravila. Pri tem vemo, da jih bodo jemali kratek čas. Prav prelomnice so ključne, da človeku uspe in si dobi dobro izkušnjo.

<< Nazaj na zanimivosti o duševnih motnjah