Kaj storiti, če naletimo na narcistično osebo, svojo bivšo ljubezen?

Naključno srečanje s svojim bivšim partnerjem ali svojo bivšo partnerko, ki ima izkušnjo narcistične osebnostne motnje, je lahko zelo neprijetno. Zato se je dobro na takšno srečanje vnaprej pripraviti. Naša odločitev o tem, kako bomo ravnali v primeru takšnega srečanja, je odvisna od tega, kakšna so naša čustva do naše narcistične bivše ljubezni, in od tega, kaj se nam zdi sorazmerno enostavno izvedljivo. Na narcistično osebo, ki je bila včasih naš partner ali naša partnerka, smo lahko jezni, lahko se jo bojimo, jo pogrešamo, želimo kaznovati, do nje ne čutimo ničesar več, … Ravnanje, ki ga izberemo za primer naključnega srečanja s to osebo, mora biti takšno, da z njim zaščitimo ta čustva. Poleg tega se nam mora to ravnanje zdeti sorazmerno enostavno izvedljivo.

Najvarnejša možnost ravnanja v primeru naključnega srečanja s svojo narcistično bivšo ljubeznijo je, da ji namenimo kratek pozdrav, kot je »živijo« ali »zdravo«, ne da bi se ustavili in se z njo pogovorili. Lahko se tudi ne menimo zanjo. Lahko pa se tudi ustavimo in se začnemo z njo pogovarjati, vendar pri tem uporabimo metodo sivega kamna.

Metoda sivega kamna (angl. grey rock method) je tehnika, ki jo uporabimo, kadar imamo opravka s človekom, ki poskuša z nami manipulirati. Manipulativno se pogosto vedejo tudi ljudje z narcistično osebnostno motnjo. Če se v primeru naključnega srečanja s svojo narcistično bivšo ljubeznijo, začnemo z njo pogovarjati, je zato zelo verjetno, da bo do nas manipulativna. Z metodo sivega kamna postanemo čustveno neodzivni in dolgočasni in s tem za človeka, ki poskuša z nami preračunljivo ravnati, nezanimivi kot siv kamen.

Več o metodi sivega kamna si oglejte na tej povezavi.

Vira:

- Greenberg, E.,What Should I Do If I Run into My Narcissistic Ex?, dostopno na internetnem naslovu https://www.psychologytoday.com/ca/blog/understanding-narcissism/202209/what-should-i-do-if-i-run-my-narcissistic-ex

- Eatough, E., Grey rocking: Why this approach works for a minute (and when it doesn't), dostopno na internetnem naslovu https://www.betterup.com/blog/grey-rocking

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah