Poišči pomoč

Razvpiti, znani, uspešni ljudje z izkušnjo osebnostne motnje

Tako kot AIDS, rak, epilepsija, sladkorna bolezen ali številne druge telesne bolezni tudi duševne bolezni ne poznajo meja glede družbenega statusa. Osebnostne motnje niso nič drugačne, saj prizadenejo bogate in revne, briljantne in dolgočasne, slavne in neznane. Naslednji seznam znanih ljudi in zvezdnikov, ki verjetno imajo (ali so imeli) izkušnjo osebnostne motnje, nikakor ni izčrpen. Poudarjamo tudi, da je brez javno znane strokovne diagnoze veliko tega le ugibanje, ki temelji na opazovanem vedenju.

Anna Nicole Smith
Številni psihologi trdijo, da je Smithova kazala številne simptome histrionične osebnostne motnje: izkazovala naj bi pretirana čustva, zlorabljala je droge, imela promiskuitetne spolne odnose in morala je biti vedno v središču pozornosti.

Angelina Jolie-Pitt
Angelina Jolie-Pitt je v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja poiskala strokovno pomoč zaradi samomorilnih misli in strahu, da bi lahko tudi koga drugega poškodovala. Čeprav ni imela namena ukrepati na podlagi teh misli, je ugotovila, da potrebuje strokovno pomoč. Postavili so ji diagnozo "domnevna mejna osebnostna motnja".

Adolf Hitler
V preteklih letih je bilo veliko ugibanj o Hitlerjevem psihiatričnem profilu. V svoji knjigi Hitler: Diagnosis of a Destructive Prophet avtor Fritz Redlich ocenjuje, da je genocidni vodja kazal močne simptome paranoidne osebnostne motnje ter simptome narcistične osebnostne motnje.

Marilyn Monroe
Kratko življenje Marilyn Monroe je bilo zaznamovano s spolno promiskuiteto, s samomorilnimi mislimi, z zlorabo psihoaktivnih snovi in s strahom pred zapustitvijo – vse to so znaki mejne osebnostne motnje.

Steve Jobs
Jobs je kazal simptome obsesivno-kompulzivne osebnostne motnje. Glede na članek v reviji Slate Magazine je anankastična osebnostna motnja tista, ki je Jobsa "naredila velikega". Članek navaja tudi druge slavne "velike", ki so trpeli za isto osebnostno motnjo: https://slate.com/technology/2013/06/business-success-from-mental-illness-steve-jobs-henry-heinz-and-estee-lauder-had-obsessive-compulsive-personality-disorder.html

David Beckham
Nogometna zvezda bi naj imel izkušnjo z odvisno osebnostno motnjo. Čeprav zagotovo ni finančno odvisen od nikogar, je Beckham v svojem razmerju pokazal pretirano oklepanje, nizko samozavest in nezmožnost, da bi se sam spopadel z določenimi položaji.

Osebnostne motnje in druge duševne bolezni lahko prizadenejo vsakogar. Najpomembneje je pravočasno poiskati strokovno pomoč.

Vir: https://www.healthyplace.com/personality-disorders/personality-disorders-information/famous-people-with-personality-disorders

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah