Poišči pomoč

Kaj narediti, če smo žrtev narcistične zlorabe?

Če imate opraviti z narcisom, je preventiva gotovo boljša kakor kurativa! V kolikor ste prepoznali narcistično osebo, je za vas najbolj varno, da jo ohranjate na osebni psihološki in fizični razdalji. Tako ohranite veliko količino svoje življenjske energije in preprečite, da se ujamete v zadovoljevanje in ustrezanje njihovim nenasitnim potrebam po pozornosti in posebni obravnavi. V tesnem stiku z narcistično osebo se namreč to zelo pogosto pojavlja, zaradi česar je takšen toksičen odnos težko prekiniti.

V nekaterih primerih preventiva ni možna opcija, saj npr. družinskih članov ne moremo ravno izbirati. V takšnih odnosih smo namreč zelo dolgo vpeti in težko izstopimo iz njih. Prijatelji iz otroštva, ki postanejo narcistični odrasli, so prav tako lahko vir težkih vsebin, ki jih morate v odrasli dobi predelati. Le tako lahko zaživite brez emocionalnega vpliva narcisa, ki vas je v določenem obdobju obremenjeval. Kot otrok morda niste vedeli, za kaj pravzaprav gre, kaj se dogaja v tem odnosu.

Preden greste skozi proces okrevanja, ko želite izstopiti iz psihološke igre čustvenih vampirjev, pa morate vedeti sledeče:

Od narcisa ne pričakujte, da se bo spremenil. Če kaže morebitne znake spremembe, gre lahko tudi za strategijo, kako vas omehčati, ponovno vzpostaviti brezpogojno občudovanje in znova prevzeti nadzor nad vami.
Najbrž boste izpadli slabo. Strategije za varen izhod iz odnosa z narcisom ni. Tudi potem ostanejo nekatere poškodbe in rane. Utegne se zgoditi, da vas bo okolica gledala grdo oz. vas obtoževala, ker ste zapustili tako dobrega človeka. Bodite pripravljeni tudi na morebitno osamitev, kajti narcistični bližnji utegne o vas širiti neprijetne neresnice. Nekatere ljudi lahko izgubite, saj bodo verjeli karizmatičnim narcističnim manipulacijam in lažem.
Pripravite se na bolečino. Ko čez leta ugotovite, da je vaša ljubljena oseba polna narcističnih lastnosti in vzgibov, sprva doživite šok in boleč čustveni proces. Mnoge prej trdne resnice se bodo izkazale za največje laži. Bližnji v tovrstnih situacijah doživljajo močne občutke sramu, izdaje in jeze, ki pa so povsem pričakovani in del okrevanja po toksičnem odnosu. Tu je potrebno vztrajati, zdržati in ohraniti zavedanje, da njihova škodljiva vedenja ne definirajo, kakšna oseba ste. To je del njih.
Vprašajte se: Ali lahko s to osebo živim? Marsikdo ima z osebo z izkušnjo narcistične motnje zelo tesen odnos in prekinitev takšnega odnosa lahko predstavlja veliko travmo, ker je ta oseba pomemben del vas. Toda, ali lahko z narcisom živite polno življenje in ohranite telesno ter duševno zdravje? Nikakor ne. T. i. čustveni vampirji vam ne bodo dajali pristne svobode. Pogosto sicer pride do opravičevanja njihovih dejanj, ampak tu gre za zatiskanje oči pred resnico, da je po navadi pravi izhod dokončna prekinitev stikov z narcisom. Kajti zavedajte se, da je vaša energija omejena. Če pa ostajate v takšnem odnosu, lahko pričakujete šibkejšo in odvisno identiteto, prevzemanje vloge grešnega kozla, velika nihanja v prejemanju pozornosti, boleč manko empatije do vas, zlorabljanje vaših šibkosti in osamljeno življenje. Kljub teži odločitve, je za vas zdravo, da se odločite za izhod.
Ali naj narcisa »izdam«? Ko ugotovite, da ima vaš bližnji narcistične težnje, da je zlorabljajoč, ne pomeni, da so to opazili tudi drugi v okolici. Možno je, da še vedno plešejo ples, ki ga narekuje narcistična oseba. Na koncu ste lahko spet vi tisti grešni kozel. Vredno si je zapomniti, da se z narcistično zlorabo vsak spopada na svoj način in ob svojem času. Najbolje, da druge pustite, da sami ozavestijo določene problematične vzorce. Vi pa izkušnjo razrešite na svoj najboljši način. Ne bo lahko in pomembna sta trdna odločitev in dosledno vztrajanje.

Okrevanje po narcistični zlorabi je težko, ampak je možno. Pomagate si lahko s sledečimi koraki:

Sprejmite, kdo so narcistične osebe. Najverjetneje se ne bodo nikoli spremenile. Prav tako jih najbrž ne boste uspeli spremeniti vi. Največkrat se je najbolje soočiti s to resnico in jo čim prej sprejeti.
Bodite trdni in vztrajni pri svojih odločitvah. Če se odločite ostati v odnosu, morate okrepiti sebe, biti jasni in odločni pri svojih odločitvah, ne glede na vse. Pripravljeni ste lahko na nadaljnje oblike nasilja in zlorab, manipulacije, zvijače. Okrepite se lahko tako, da postavite meje sebi. Čim popustite, ste spet pri močnejšem občutku nemoči.
Izobrazite se na področju narcistične osebnostne motnje. Poznavanje ozadja narcistične osebnostne motnje pomaga, da lažje prepoznavamo škodljive elemente v odnosu in se posledično ljudem, ki nas ranijo, poskušamo umakniti oz. se soočiti, v kolikor imamo za to ustrezne kapacitete. Ob prebiranju strokovne literature, udeležbi predavanj in delavnic s to tematiko bližnji uvidijo, da ni z njimi nič narobe, le odnos, v katerem se nahajajo, ni v redu. Novo pridobljeno znanje nas torej opremi za optimalno odzivanje – bližnji reagirajo sami ali pa ob strokovni pomoči.
Izogibajte se stiku z narcisom. Ko/če odidete iz odnosa, vas bo vleklo nazaj, ker vam je ta odnos domač in poznan, čeprav neprijeten. Spomnite se, zakaj ste odšli in si to ves čas poudarjajte. Zdržite brez ponovnega stika, ker vas lahko spet zapelje.
Ponovno predelajte vašo preteklost v odnosu z narcisom. Ko se pojavita dvom vase in krivda, ker ste se umaknili, ponovno pojdite čez dogodke, izkušnje v vašem življenju v času narcistične zlorabe. Z vidika zrele in odrasle osebe še enkrat ocenite, kaj se vam je dogajalo. Pri žrtvah narcistične zlorabe je podoživljanje bolečine kar nujno, saj se v nasprotnem primeru lahko zaradi občutka krivde vrnejo nazaj v trpljenje.
Poiščite strokovno pomoč zase. Na vaši poti predelovanja težke izkušnje in okrevanja vam lahko pomaga izkušen psihoterapevt, svetovalec v obliki individualne terapije. Prav tako so zelo učinkovite tudi skupinske dinamike v podpornih skupinah za svojce in bližnje.
Za okrevanje je potreben čas. Temeljita obnova je dolgotrajen proces, ne hitite in ne prehitevajte, saj vsak potrebuje svoj čas.

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah