Poišči pomoč

Osebnostne motnje močno zaznamujejo medsebojne odnose

O osebnostnih motnjah je dobro nekaj vedeti že zato, ker so te precej pogoste in ker močno zaznamujejo medosebne odnose.

Vsi ljudje imamo značilnosti, po katerih se razlikujemo. Ene lastnosti so boljše, druge pa utegnejo biti težavne. Tekom življenja se naučimo, kaj nam prinaša dobre rezultate in se v lastnostih, ki niso najboljše, nekako izbrusimo.

Ljudje z osebnostnimi motnjami pa ne glede na rezultate svojega vedenja, ne spremenijo mišljenja, čustvovanja in odnosov. Na mesto tega pričakujejo, da se bodo za vsako ceno drugi prilagodili njim. To pomeni, da imajo trajna in nespremenljiva odstopanja v mišljenju, odzivanju, čustvovanju in odnosih, kar jim prinaša precej težav.

Če se okolica temu prilagaja, se njihove težave na prvi pogled zmanjšajo. Na dolgi rok pa vodi takšno prilagajanje v še več težav, ki ji jih imajo ljudje z osebnostnimi motnjami in njihova neposredna okolica.

Okolica mora zato zelo dobro vedeti, da gre pri osebi z osebnostno motnjo za odstopanja od običajnih okoliščin in da zgolj sledenje njihovim nagibom ne prinese dolgoročne koristi za nikogar. Na ta način človeku z osebnostno motnjo ne pomagamo, temveč mu celo škodujemo.

Pogosto slišimo, da je treba postaviti meje. A meje ne postavimo drugi osebi, temveč sebi. Na primer: sebi ne dovolim, da kdo poviša glas ali pa me zmerja. To pomeni, da se tako ne morem in ne želim pogovarjati, zato so takšna vedenja v odnosih zame nesprejemljiva.

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah