Ali je mogoče shajati s »patološkim narcisom«?

Odnos s človekom, pri katerem so skrajno izražene narcistične osebnostne poteze (»patološki narcis«), je, ne glede na to, ali gre za sorodnika ali ne, praviloma zelo otežen. Osebnostne poteze, kot so nenehne zahteve po pozornosti, zaverovanost vase in pogoste zavrnitve, pomenijo, da lahko razmerje prinaša le bolečino. Nova študija razkriva, da ljudje različno komuniciramo s »patološkimi narcisi« in da je to odvisno od tega, koliko smo nanje čustveno navezani.

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj ključnih ugotovitev in razmislekov študije.

Razlike v medsebojnih odnosih

Študija kaže, da so naši odnosi s »patološkimi narcisi« bolj neubrani, če so to naši partnerji ali sorodniki, kot če niso. Razlog za to se skriva v čustvenih povezavah in zgodovini družinskih odnosov. V odnosih s »patološkimi narcisi«, ki niso naši sorodniki ali partnerji, nam uspe ohraniti ravnodušnost in zadovoljivo rešiti nastale zaplete. V odnosih z narcističnim sorodnikom ali partnerjem pa praviloma pride do stopnjevanja in urejanja sporov, želja po skladnem odnosu pa ostane neizpolnjena.

Vzorci odnosov

Pomembno je, da prepoznamo vzorce naših odnosov s »patološkimi narcisi«, tako glede lastnih želja (po sprejetosti, podpori, dobremu počutju, …) in odzivov kot tudi glede njihovega vedenja (nezanesljivost, zavračanje, podrejanje in nadležno napadanje). To nam lahko pomaga razumeti in po možnosti spremeniti dinamiko odnosa.

Postavljanje meja

Ne glede na to, ali je »patološki narcis« naš sorodnik ali ne, mu je treba postaviti jasne meje. Meje lahko pomagajo zaščititi vaše čustveno in duševno počutje ter vzpostaviti bolj zdravo dinamiko v odnosu.

Zaščitite se

V primerih, ko je odnos s »patološkim narcisom« skrajno nedelujoč in ga spremlja dolgotrajna zgodovina zlorabe, je naša prednostna naloga, da se zaščitimo. Študija omenja, da sta strategiji umika in zavračanja mehanizma preživetja, čeprav v »patološkem narcisu« poglabljata občutke jeze in odnos še zaostrita. Če razmerje predstavlja tveganje za vaše dobro počutje, je ključnega pomena, da vašo varnost postavite na prvo mesto.

Psihoterapija

Terapija je lahko koristna tako za ljudi, ki se soočajo s »patološkimi narcisi«, kot tudi za »patološke narcise« same. Psihoterapija lahko ponudi  orodja in strategije za obvladovanje teh zahtevnih odnosov ter omogoči začetek njihovega popravljanja. »Patološkim narcisom« lahko terapija pomaga odpraviti osnovne težave, ki so v ozadju njihovega vedenja.

Poiščite podporo

Odnos s »patološkim narcisom« je lahko čustveno izčrpavajoč. Poiščite podporo pri prijateljih, družini ali podpornih skupinah. Izmenjava izkušenj in učenje od drugih, ki so se soočili s podobnimi izzivi, sta lahko v tolažbo in pomoč.

Samopomoč

Poskrbite za ohranjanje vaše čustvene odpornosti. To vključuje dejavnosti, ki vam pomagajo pri sproščanju, odpravljanju stresa ter ohranjanju duševnega in telesnega zdravja.

Ovrednotite odnos

Razmislite, ali je nadaljevanje in ohranjanje odnosa s »patološkim narcisom« vredno čustvenega bremena, ki vam ga povzroča. V nekaterih primerih bo zaradi vašega lastnega dobrega počutja morda najbolje, da se od »patološkega narcisa» oddaljite ali prekinete vezi z njim.

Ne pozabite, da je vsaka situacija edinstvena in da tisto, kar učinkuje pri enem človeku, ni nujno ustrezno tudi v odnosu z drugim. Bistveno je, da v odnosih s »patološkim narcisom« ocenite svoje posebne okoliščine in se odločite za najboljši način ukrepanja, da se zaščitite in ohranite svoje čustveno zdravje.

Literatura za poglabljanje:

Day, N. J. S., Townsend, M. L., & Grenyer, B. F. S. (2022). Living with pathological narcissism: core conflictual relational themes within intimate relationships. BMC Psychiatry, 22. https://doi.org/10.1186/s12888-021-03660-x

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah