Poišči pomoč

Kako obvladovati prekomerne občutke jeze v času pandemije COVID-19?

Vsi smo v določenih situacijah jezni, kar pride še posebej do izraza v času pandemije novega koronavirusa. Ta je v naše vsakodnevno življenje vnesla vrsto sprememb, ki od nas zahtevajo stalne prilagoditve.

Obstaja več tehnik, s katerimi se lahko umirimo oz. preprečimo pretirano buren odziv v situaciji, ki nam vzbuja stopnjevane občutke jeze. Ključno je, da se naučimo hitro prepoznati znake prihajajočega izbruha jeze, da lahko še pravočasno ukrepamo in se umirimo. Pogosto je dovolj že, da si vzamemo “odmor” od stresne situacije. To lahko naredimo tako, da npr. pozornost preusmerimo na svoje dihanje in se povsem osredotočimo na proces vdiha in izdiha. Lahko tudi štejemo število vdihov in izdihov, ali pa v mislih počasi odštevamo od števila 100. Če to ne deluje, lahko izbruh jeze preprečimo tudi tako, da fizično zapustimo situacijo (če je to možno) in se odpravimo v drug prostor oz. na krajši sprehod v naravo. Zelo učinkovite so lahko tudi postopna mišična sprostitev, telovadba, ali prijetna dejavnost, s katero se uspešno zamotimo.

Če imamo kronične težave z doživljanjem jeze, moramo skrbno spremljati vzorce mišljenja in sprožilne situacije, ki v nas ta občutja izzovejo. Poskrbeti moramo za primerno količino kakovostnega spanca in redno telesno aktivnost ter se izogibati uporabi drog ali alkohola. Učinkovito je tudi oblikovanje rutine in urnika, ki nam omogočata ustrezno ravnovesje med zasebnim in poklicnim življenjem. Priporočeno je, da se naučimo tehnik bolj učinkovite komunikacije z drugimi. Če težave ne izzvenijo, pa se lahko odločimo tudi za strokovno psihološko pomoč.

<< Nazaj na zanimivosti o stresu v času koronavirusa