OSREDOTOČENI NA EUSTRES

Ko zaslišimo besedo stres, navadno najprej pomislimo na njegov negativni vidik. Negativen stres ali distres je neprijeten in nam povzroča težave v vsakodnevnem delovanju. Ampak vsaka medalja ima dve plati, prav tako ju ima tudi stres. Pogosto pozabimo, da je lahko stres tudi pozitiven!

Stres ni to, kar se nam dogaja, ampak naš odziv na dogajanje, ki ga doživljamo kot stresnega. V kolikor stresni dražljaji trajajo kratek čas, pa čeprav so lahko tudi stopnjevani, je naše delovanje na različnih področjih življenja na visokem nivoju. Govorimo o t. i. zdravi napetosti, pojavi se lahko celo ugodje. Takšni primeri so npr. močna zaljubljenost, pričakovanje veselih novic, zabava, nam naklonjen termin za oddajo poročila o delu, ki smo ga dobro opravili, javno nastopanje (če vemo, da smo se dobro pripravili), branje knjige ali ogled filma z napeto zgodbo, adrenalinski šport, vsa prijetna presenečenja ipd.

Takšen stres je v pravi meri dober in zaželen. Ko so torej stresorji kratkotrajni in obvladljivi, nas spodbujajo in motivirajo pri doseganju ciljev. Doseženi cilji nam predstavljajo zadovoljstvo in krepijo našo samopodobo. Mali cilji naposled pripeljejo do za nas pomembnih uspehov. Brez pozitivnega stresa naše dejavnosti morda ne bi bile tako privlačne, življenje pa bi postajalo vedno bolj dolgočasno.

Ljudje smo nagnjeni k iskanju pozitivnih dražljajev oz. dražljajev, ki vodijo do za nas dobrega, ugodnega izkupičkadobrega počutja.

<< Nazaj na zanimivosti o stresu