Sodobna družba od večine zahteva vsakodnevno uporabo različnih digitalnih tehnologij vendar vsak, ki jih uporablja, ne postane tudi zasvojen z njimi

Že dolgo je znano, da pojav zasvojenosti ni povezan le s prekomernim uživanjem psihoaktivnih snovi, temveč lahko postanemo zasvojeni tudi brez tovrstnih snovi. Takšne oblike zasvojenosti imenujemo nekemične zasvojenosti. Omamljamo se lahko tudi z različnimi vedenji, med katerimi pa v zadnjem času izstopa uporaba računalniških ali digitalnih tehnologij. To lahko vodi v tako imenovano digitalno zasvojenost. V zadnjih dvajsetih letih je njena pojavnost naraščala, še posebej močno povečala se je v obdobju izbruha novega koronavirusa.

»Digitalna zasvojenost« zajema več posebnih oblik zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Med njimi je najpogostejša zasvojenost s pametnimi telefoni, sledijo zasvojenost z družbenimi omrežji, zasvojenost z internetom, zasvojenost s »kiberseksom« in nazadnje je zasvojenost z videoigrami. Zasvojen človek pogosto razvije hkrati več oblik digitalnih zasvojenosti, ki pa jih lahko spremljajo tudi zasvojenosti z eno ali več psihoaktivnimi snovmi.

Življenje v sodobni družbi od večine zahteva vsakodnevno uporabo različnih digitalnih tehnologij. Vsak, ki jih uporablja, pa vendarle ne postane zasvojen z njimi. Znaki digitalne zasvojenosti, ki se pri običajni rabi digitalnih tehnologij ne razvijejo, so: žrtvovanje spanca za priključenost na internet ali igranje videoigre; zanemarjanje družinskih in družbenih odnosov, študija, dela, skrbi za zdravje zaradi rabe digitalnih tehnologij; pritožbe bližnjih o rabi digitalnih tehnologij; stalno razmišljanje o internetu, videoigri, pametnem telefonu, tudi ko tega ne uporabljamo; prekomerna razburljivost ob prekinitvi internetne povezave ali njenem počasnem delovanju; neuspešni poskusi omejevanja časa povezanosti na internet, izguba nadzora nad tem časom; laganje o dejanskem času povezanosti na internet ali igranja videoigre; družbena osamitev; vzneseno stanje ob povezanosti na internet, igranju videogre ali rabi pametnega telefona.

Raba digitalnih tehnologij torej še ne pomeni, da bomo razvili zasvojenost z njimi. Pomembno pa je, da se, ko jih uporabljamo, zavedamo, da imajo velik zasvojitveni potencial in smo pozorni na količino ter pomen njihove uporabe za naše življenje.

Vira:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35150965/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36844332/

<< Nazaj na zanimivosti o zasvojenosti