Poišči pomoč

Terapija gozdne kopeli

Terapija gozdne kopeli se je uveljavila na Japonskem in pomeni tehniko sprostitve, umiritve uma in prenove telesa in duha, ki ima blagodejne učinke na naše počutje. Prvič se je pojavila že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot odgovor na sodoben način življenja, ki je sam po sebi dejavnik tveganja za slabše duševno zdravje. Izbruh stresa, anksioznih motenj, depresije, debelosti, sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka in tako dalje so posledica hitrega življenja, bivanja in dela v zaprtih prostorih (kjer se izvajajo tudi dejavnosti za preprečevanje stresa in tako dalje, kot so denimo šport, joga in tako naprej).

Tehnika gozdne kopeli pomeni »okopati se v zelenem« oziroma »kopanje v gozdu«, pri tem pa čim bolje izkoristiti blagodejne vplive gozda na naše počutje. Prispeva k umiritvi uma, zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in raven kortizola - stresnega hormona, krepi imunski sistem, sprošča in ima vsesplošni blagodejni učinek na naše psihofizično počutje. Vključuje sprehod po gozdu, pri čemer je treba usmerjati pozornost na zvoke, vonje, svetlobo v gozdu, tipanje dreves in podobno. Tako se povežemo z gozdom preko vseh čutil. Gozdna kopel ni zgolj klasični sprehod, temveč pomeni popolno predanost gozdu, doživljanje v njem tukaj in zdaj ter povezanost z njim.

Gozdni kopeli lahko dodajamo tudi gibalne in raztezne vaje ali lažje položaje iz joge, dihalne vaje, refleksoterapijo - tako da hodimo ali valjamo stopala po smrekovih storžih in podobno.

Gozdna kopel je svojevrstna oblika meditacije, pri čemer pozornost usmerjamo na zvoke – ptičje petje, šelestenje listov ali žuborenje potočka, na sončne žarke, ki spreminjajo svetlobo v gozdu, na hojo po mahu, smrekovih iglicah, na tipanje dreves, vdihavanje svežega zraka.  Pomembno je, da ko smo v gozdu, z njim sobivamo vsaj dve uri in se ne pustimo zmotiti, mobilne naprave izključimo, ne govorimo, temveč se popolnoma prepustimo naravi, da nas vodi.

Vira:

- Abookire, S., Can forest therapy enhance health and well-being?, dostopno na internetu:  https://www.health.harvard.edu/blog/can-forest-therapy-enhance-health-and-well-being-2020052919948

- Furuyashiki, A., Tabuchi, K., Norikoshi, K. et al. (2019). A comparative study of the physiological and psychological effects of forest bathing (Shinrin-yoku) on working age people with and without depressive tendencies. Environ Health Prev Med; 24: 46. Dostopno na internetu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589172/

Nazaj na "kaj pričakovati od posameznih oblik pomoči" >>