Za neinvazivno in dostopno zdravljenje depresije in anksioznosti bi lahko uporabili transkranialno stimulacijo možganov z direktnim električnim tokom

Za zdravljenje depresivnih in anksioznih stanj pogosto najprej posežejo po zdravilih in/ali psihoterapiji. Vendar se nekateri ljudje na zdravila ne odzivajo, prav tako pa psihoterapija ali intenzivno klinično zdravljenje nista vsem dostopna. Takrat pridejo v poštev tudi druge – neinvazivne (se pravi brez vdora v telo) in dostopne – oblike zdravljenja.

Nova študija, ki so jo opravili na Univerzi v Floridi, je pokazala, da bi za neinvazivno in dostopno zdravljenje depresije in anksioznosti lahko uporabili postopek, znan kot transkranialna stimulacija z direktnim električnim tokom (angl. transcranial Direct Current Stimulation – tDCS), ki vključuje stimulacijo možganov z električnim tokom. Poglejmo si to študijo nekoliko pobližje.

Štiristo starejših odraslih s simptomi depresije in anksioznosti so naključno razdelili v dve skupini. Prvo skupino so zdravili s tDCS. Zdravljenje se izvaja tako, da na pacientovo glavo namestijo elektrode, preko katerih na njegove možgane deluje šibek, za zdravje povsem varen električni tok. Gre za neinvaziven poseg, ki je vrh tega razmeroma poceni. Drugo skupino so zdravili s placebo različico tDCS. Tako pravo kot zgolj navidezno terapijo s tDCS so izvajali dvanajst tednov, skupaj z vajami za krepitev delovnega spomina in zvišanje hitrosti obdelave podatkov v možganih. Ugotovili so, da je do občutnega izboljšanja depresivnih in anksioznih simptomov prišlo samo v prvi skupini. Tako so pokazali, da je tDCS kot neinvazivna in dostopna oblika zdravljenja depresije in anksioznosti zelo obetavna.

 

Vir: Brain stimulation treatment may improve depression, anxiety in older adults, dostopno na https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240410112638.htm

<< Nazaj na "kaj pričakovati od posameznih oblik pomoči"