Ali dotik vpliva na telesno in duševno zdravje?

Morda se bolje počutite, ko vas po napornem dnevu kdo objame ali vas, če ste potrti, poboža po rami. Toda ali dotik res lahko pomaga izboljšati počutje? In ali je pomembno, kdo in kako se vas dotakne? Da bi odgovorili na ta vprašanja, so raziskovalci izvedli obsežno analizo 212 že opravljenih študij o učinku dotika. Poglejmo, kaj so ugotovili.

Izsledki omenjene analize so najprej potrdili, da sporazumni dotik res lahko vpliva na izboljšanje telesnega in duševnega počutja, na primer tako da omili bolečino, zmanjša tesnobo, potrtost ali stres. To odkritje je bilo boljkone skladno s pričakovanji. Raziskovalce pa so bolj presenetili nadaljnji rezultati, ki kažejo, da to, kdo se vas dotakne in kako ter koliko časa traja dotik, ne vpliva na njegov učinek. To pomeni, da je enourna masaža pri terapevtu enako učinkovita kot hiter objem prijatelja. Oziroma da ima dotik prijatelja ali partnerja enak učinek kot dotik popolnega tujca ali celo robota. Ali tudi pogostost dotika vpliva na njegov učinek? Rezultati analize potrjujejo, da je ta pomembna: hiter objem je torej bolj učinkovit kot masaža, če ste ga deležni pogosteje.

V študiji, ki je pokazala, da dotik blagodejno vpliva na telesno in duševno zdravje, so želeli raziskati tudi učinek dotika v različnih starostnih obdobjih, vendar so ugotovili, da za to preprosto ni dovolj merodajnih študij.

 

Vir: New study highlights the benefit of touch on mental and physical health, dostopno na povezavi https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240408130610.htm

<< Nazaj na "kaj pričakovati od posameznih oblik pomoči"