Umetna inteligenca uporabna za blaženje težav v duševnem zdravju

Nedavna pilotna študija, ki je prva testirala uporabo glasu umetne inteligence (UI) v obliki »navideznega« terapevta za vedenjsko terapijo, kaže, da bi bila UI lahko uporabno orodje za blaženje težav v duševnem zdravju. Raziskava ugotavlja, da je Lumen, glasovni terapevt UI v Amazonovi aplikaciji Alexa, povzročil spremembe v možganski dejavnosti bolnikov skupaj z izboljšanjem depresije in simptomov anksioznosti.. Po zatrjevanju raziskovalne ekipe so rezultati spodbudni in dokazujejo, da lahko virtualna terapija učinkovito zapolni vrzeli v dostopnosti do ustrezne oblike pomoči v programih duševnega zdravja, predvsem za najbolj ranljive ciljne skupine.

Po pandemiji covida se je potreba po pomoči na področju duševnega zdravja izrazito povečala, še posebej pri anksioznih motnjah in depresiji, vendar ni na voljo dovolj ponudnikov. Nova tehnologija ni nadomestek za tradicionalne oblike zdravljenja, lahko pa služi kot most do ustrezne oblike zdravljenja.

Raziskovalci so v klinično študijo vključili več kot 60 bolnikov in spremljali, kako aplikacija Lumen deluje na blage do zmerne simptome depresije in anksioznosti ter na tiste dele možganov, ki so že predhodno pokazali odzivnost na terapijo, usmerjeno v reševanje problemov. Dve tretjini bolnikov je Lumen uporabljalo na tablici (iPadu), ki so jim ga za osem terapevtskih intervencij zagotovili v okviru raziskave. Na bolnika usmerjena vedenjska terapija, ki so jo pri raziskavi uporabili, temelji na spremembi v posameznikovem načinu razmišljanja o težavah, ki jih poskuša razreševati brez pretiranega čustvovanja. Ta terapija je praktična in uveljavljena, zato je še posebej primerna za uporabo v obliki glasovnega orodja UI.

Kontrolna skupina ni bila deležna nobene terapije in rezultati so pokazali, da so v primerjavi z njimi udeleženci študije po uporabi aplikacije imeli manj simptomov depresije, anksioznosti in psiholoških stisk. Prav tako so se pri uporabnikih aplikacije izboljšale veščine reševanja problemov, ki so povezane s povečano možgansko dejavnostjo v predelu možganske skorje, ki je odgovorna za kognitivni nadzor.

Raziskovalci poudarjajo, da digitalne storitve v duševnem zdravju ne morejo nadomestiti ljudi, temveč so učinkovit in varen način zagotavljanja pomoči posameznikom, kadar ti zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema do nje nimajo pravočasnega dostopa.

Literatura za poglabljanje:

Thomas Kannampallil, Olusola A. Ajilore, Nan Lv, Joshua M. Smyth, Nancy E. Wittels, Corina R. Ronneberg, Vikas Kumar, Lan Xiao, Susanth Dosala, Amruta Barve, Aifeng Zhang, Kevin C. Tan, Kevin K. Cao, Charmi R. Patel, Ben S. Gerber, Jillian A. Johnson, Emily A. Kringle, Jun Ma. Effects of a virtual voice-based coach delivering problem-solving treatment on emotional distress and brain function: a pilot RCT in depression and anxiety. Translational Psychiatry, 2023; 13 (1) DOI: 10.1038/s41398-023-02462-x

<< Nazaj na "kaj pričakovati od posameznih oblik pomoči"