O psihoterapiji

Gestalt psihoterapija na koncesijo v Sloveniji ni mogoča. Znotraj zdravstva se ne izvaja, je pa možno, da kakšen psihoterapevt v okviru zdravstvene mreže to vrsto psihoterapije uporablja, a je ni mogoče obračunati. Imamo kognitivno-vedenjsko terapijo (VKT), analitsko in družinsko terapijo.

Odvisno, kakšne so posebne potrebe. Če gre za manj hudo motnjo v duševnem razvoju, potem je pričakovati, da bo teh motenj več, kažejo se na podoben način kot pri vseh ljudeh. Pri zmerni ali hudi motnji v duševnem razvoju bodo simptomi drugačni, oseba težav verjetno ne bo znala ubesediti, bolj bo težave kazala s telesnimi težavami, z nemirom, nespečnostjo, neješčnostjo, neprimernim vedenjem itd. Previdnost pri diagnozi je na mestu. Najbolje je, da se v diagnosticiranje vključi tudi svojce in ljudi, ki skrbijo za osebo in znajo opisati, kakšne težave ima.

Če pa gre za motnjo gibanja ali slepoto, se duševne motnje kažejo na enak način kot pri vseh ljudeh. Težave so pri slušno oviranih, če niso imeli priložnosti naučiti se ubesediti svojih notranjih občutij. V takšnem primeru ali če ne znajo brati z ustnic, potrebujejo pomoč tolmača.

Najlažje tako, da mu pomagamo umiriti dih (dihanje na vrečko). Lahko pomaga tudi hladen obkladek na čelo in zatilje. Izkušnja dotika s hladnim namreč preusmeri pozornost in pri tem lahko s človekom tudi štejemo vdihe in izdihe. Človek mora dojeti, da panični napad ni prav nič nevaren.

Ko s pomočjo psihoterapije in drugih pripomočkov ni bolje in če bolezenska tesnobnost traja dlje časa, bodo zdravila koristna. Če je anksioznost kratkotrajna in ni hudo izražena, potem lahko zdravljenje uspe tudi brez antidepresivov. Enako velja v primeru, ko je depresija blaga. Če pa se težave zelo izražajo tudi v zmanjšani učinkovitosti človeka, se pridružijo telesne bolečine (recimo bolečine v križu in glavoboli), pa velja razmisliti tudi o antidepresivih. Korist se bo hitro pokazala.

Absolutno, čim prej je smiselno poiskati strokovno pomoč. Če zadeva traja kratek čas, potem je tudi psihoterapevtska pomoč dovolj, včasih je dovolj tudi, če se prebere kakšna knjiga. Če pa je stanje zelo hudo, potem verjetno brez zdravil ne bo šlo. Splošni zdravniki znajo stvar zelo dobro obvladati, lahko pa se gre tudi k psihiatru.

Na Društvu Altra se lahko v aktivnosti dnevnega centra in v psihoedukativne delavnice ter aktivnost psihosocialne individualne pomoči prostovoljno vključijo osebe, ki imajo težave v duševnem zdravju. Trenutno, v covid razmerah, večina zadev poteka preko spleta. Obstaja Klub bipolarna motnja, ki zagotavlja skupino za samopomoč za bipolarno motnjo. Društvo DAM ima skupine na področju depresije in anksiozne motnje. Skupin za samopomoč je več, trenutno pa bolj ali manj delujejo preko spleta. Na OE NIJZ Celje deluje skupina za samopomoč pri depresiji, nekaj psihoterapevtov izvaja skupinsko dejavnost za ljudi z OKM in izgorelostjo. Je pa potrebno ločiti, ali gre za skupino za samopomoč ali terapevtsko skupino. Slednje se praviloma po določenem času zaprejo, zato je pogosto potrebno na mesto v skupini počakati. Prav tako imamo skupine Anonimnih alkoholikov. Je pa tovrstnih skupin gotovo premalo.

<< Nazaj na vsa pogosta vprašanja