Svetovni dan duševnega zdravja 2020

"ŽIVLJENJE Z IZKUŠNJO OSEBNOSTNE MOTNJE: KAKO RAZPLETATI VOZLE ZAPLETENIH ODNOSOV?"

Pri programu OMRA si prizadevamo prispevati k preseganju predsodkov v najširši javnosti ter dvigniti ozaveščenost in poučenost glede duševnega zdravja. Letos poleg motenj razpoloženja posebej naslavljamo tudi problematiko osebnostnih motenj in stigme. Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo v soboto 10. oktobra, smo tako pripravili vrsto zanimivih in poučnih dogodkov pod geslom "Življenje z izkušnjo osebnostne motnje: kako razpletati vozle zapletenih odnosov?", ki so se zvrstili med 7. in 10. oktobrom.

Osebnostne motnje (prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek)
Iz vsebine: Predavanje obsega osnovne informacije o osebnostnih motnjah in kako jih prepoznamo. Predstavljena je stara in nova delitev na posamezne osebnostne motnje.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja 

Posledice osebnostnih motenj (dr. Mojca Zvezdana Dernovšek)
Iz vsebine: Predavanje prikazuje posledice osebnostnih motenj pri osebah z izkušnjo osebnostne motnje in njenih najbližjih. Posledice nastanejo zaradi hudega in stalnega stresa, ki je stalen spremljevalec življenja oseb z izkušnjo osebnostne motnje in okolice. Obremenitve se odražajo na odnosih, šolanju, zaposlitvi in kakovosti življenja.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Okrevanje pri osebnostnih motnjah (dr. Mojca Zvezdana Dernovšek)
Iz vsebine: Predavanje prinaša informacije, kaj je mogoče storiti, da človek z izkušnjo osebnostne motnje in njegovi najbližji okrevajo in si izboljšajo zdravje in kakovost življenja.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Osebnostne motnje in zasvojenost (Luka Agrež)
Iz vsebine: Kako prepoznamo zasvojenost? Kakšno povezavo ima z osebnostnimi motnjami? Kaj je komorbidnost oz. dvojna diagnoza? Lahko oseba z izkušnjo osebnostne motnje in zasvojenosti okreva?

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Svojci oseb z izkušnjo osebnostne motnje in zasvojenosti (Luka Agrež)
Iz vsebine: Kakšne posledice občuti družina v življenju z osebo, ki ima izkušnjo osebnostne motnje in zasvojenosti? Kaj k nastanku in vzdrževanju izkušnje osebnostne motnje ter zasvojenosti prispevajo svojci? Kaj lahko in česa ne moremo storiti strokovnjaki? Kako lahko svojci pomagajo sebi in svojim bližnjim?

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja

Kažipot za svojce po zemljevidu služb s področja duševnega zdravja (dr. Suzana Oreški)
Iz vsebine: Večina svojcev oz. bližnjih se težko znajde na neznanem terenu sistema služb s področja duševnega zdravja, saj mnogi predhodno niso imeli stika s tovrstnimi socialnimi ter zdravstvenimi storitvami. Predavanje bo preko primerov in izkušenj dela s svojci v nevladni organizaciji Altra ponudilo praktične nasvete in informacije za ravnanje na zemljevidu služb, tudi ko govorimo o kroničnih in komorbidnih težavah v duševnem zdravju.

Videoposnetek predavanja & prezentacija predavanja