Poišči pomoč

Svetovni dan duševnega zdravja 2020

"ŽIVLJENJE Z IZKUŠNJO OSEBNOSTNE MOTNJE: KAKO RAZPLETATI VOZLE ZAPLETENIH ODNOSOV?"

Pri programu OMRA si prizadevamo prispevati k preseganju predsodkov v najširši javnosti ter dvigniti ozaveščenost in poučenost glede duševnega zdravja. Letos poleg motenj razpoloženja posebej naslavljamo tudi problematiko osebnostnih motenj in stigme. Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo v soboto 10. oktobra, bomo tako pripravili vrsto zanimivih in poučnih dogodkov pod geslom "Življenje z izkušnjo osebnostne motnje: kako razpletati vozle zapletenih odnosov?", ki se bodo zvrstili med 7. in 10. oktobrom.

Napovedujemo:

Osebnostne motnje (prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek)
Iz vsebine: Predavanje obsega osnovne informacije o osebnostnih motnjah in kako jih prepoznamo. Predstavljena bo stara in nova delitev na posamezne osebnostne motnje.

Posledice osebnostnih motenj (dr. Mojca Zvezdana Dernovšek)
Iz vsebine: Predavanje prikazuje posledice osebnostnih motenj pri osebah z izkušnjo osebnostne motnje in njenih najbližjih. Posledice nastanejo zaradi hudega in stalnega stresa, ki je stalen spremljevalec življenja oseb z izkušnjo osebnostne motnje in okolice. Obremenitve se odražajo na odnosih, šolanju, zaposlitvi in kakovostni življenja.

Okrevanje pri osebnostnih motnjah (dr. Mojca Zvezdana Dernovšek)
Iz vsebine: Predavanje prinaša informacije, kaj je mogoče storiti, da človek z izkušnjo osebnostne motnje in njegovi najbližji okrevajo in si izboljšajo zdravje in kakovost življenja.

Osebnostne motnje in zasvojenost (Luka Agrež)
Iz vsebine: Kako prepoznamo zasvojenost? Kakšno povezavo ima z osebnostnimi motnjami? Kaj je komorbidnost oz. dvojna diagnoza? Lahko oseba z izkušnjo osebnostne motnje in zasvojenosti okreva?

Svojci oseb z izkušnjo osebnostne motnje in zasvojenosti (Luka Agrež)
Iz vsebine: Kakšne posledice občuti družina v življenju z osebo, ki ima izkušnjo osebnostne motnje in zasvojenosti? Kaj k nastanku in vzdrževanju izkušnje osebnostne motnje ter zasvojenosti prispevajo svojci? Kaj lahko in česa ne moremo storiti strokovnjaki? Kako lahko svojci pomagajo sebi in svojim bližnjim?

Kažipot za svojce po zemljevidu služb s področja duševnega zdravja (dr. Suzana Oreški)
Iz vsebine: Večina svojcev oz. bližnjih se težko znajde na neznanem terenu sistema služb s področja duševnega zdravja, saj mnogi predhodno niso imeli stika s tovrstnimi socialnimi ter zdravstvenimi storitvami. Predavanje bo preko primerov in izkušenj dela s svojci v nevladni organizaciji Altra ponudilo praktične nasvete in informacije za ravnanje na zemljevidu služb, tudi ko govorimo o kroničnih in komorbidnih težavah v duševnem zdravju.

Več sledi kmalu …