Svetovni dan zavedanja narcistične zlorabe 2023

Ne stopajte po prstih: Kako prepoznati narcistično zlorabo in se pred njo zaščititi?

Dolgotrajna zveza z osebo z izraženimi narcističnimi potezami je uničujoča za celotno bit posameznika in lahko privede do sindroma narcistične zlorabe. Sindrom narcistične zlorabe je izraz, s katerim poimenuje skupino simptomov in znakov, ki se lahko pojavijo kot posledica dolgotrajnega odnosa z osebo z narcistično osebnostno motnjo in se kažejo predvsem kot vsiljivi spomini na to osebo, izogibajoče vedenje, čustvena otopelost, anksioznost in nihanje razpoloženja.

Leta 2016 so na pobudo ameriške psihoterapevtke Bree Bonchay 1. junij razglasili za svetovni dan ozaveščanja o narcistični zlorabi. Na ta dan skušamo različni deležniki na področju duševnega zdravja, obveščati javnost o posledicah, ki jih na bližnjih puščajo odnosi z osebami z močno izraženimi narcističnimi osebnostnimi lastnostmi. Hkrati pa si želimo opolnomočiti tiste, ki so se znašli v začaranem krogu narcistične zlorabe.

V okviru programa OMRA, smo v četrtek, 1. junija, pripravili spletni pogovor "Ne stopajte po prstih: Kako prepoznati narcistično zlorabo in se pred njo zaščititi?".

K spletnemu pogovoru smo povabili sogovornice, ki so narcistično zlorabo doživele. Poslušalstvo se je preko njihovih izkušenj lahko seznanilo s strategijami soočanja s tovrstno stisko in oblikah pomoči, ki so na voljo osebam, ki trpijo zaradi posledic zlorabljajočega odnosa z osebami z močno izraženimi narcističnimi osebnostnimi lastnostmi.

V pogovoru so sodelovale:

Pogovor je povezovala Jasmina Godec, novinarka radia Agora. S sogovornicami je iskala odgovore med drugim tudi na nekatera pereča vprašanja, povezana z izkušnjami življenja in razumevanja oseb z narcističnimi osebnostnimi značilnostmi:

Povezava do videoposnetka spletnega pogovora