Poišči pomoč

Bipolarna motnja razpoloženja

Bipolarna motnja razpoloženja je posebna duševna motnja, pri kateri se tekom življenja pojavita vsaj eno obdobje depresivnega razpoloženja in vsaj eno obdobje maničnega oziroma hipomaničnega razpoloženja. Bipolarna motnja se pojavlja pri 1,3 do 3,3 odstotka splošne populacije in je približno enako pogosta pri moških kot pri ženskah. Nekateri menijo, da je celo pogostejša, saj so bolezenski znaki, kot je blažja manična faza, pogosto spregledani, zato menijo, da naj bi se z bipolarno motnjo razpoloženja spopadalo približno 5 odstotkov ljudi.

Bipolarna motnja razpoloženja se kaže v obliki izmenjevanja obdobij privzdignjenega, evforičnega razpoloženja (manija / hipomanija) ter obdobij potrtosti in pomanjkanja energije (depresija). Do menjav razpoloženja lahko prihaja le nekajkrat na leto, lahko pa se epizode menjavajo celo večkrat na dan.

V nekaterih primerih bipolarna motnja celo sočasno povzroča simptome depresije in manije (mešana epizoda). Motnja razpoloženja je zelo izrazita, človek je v precejšnji meri prizadet pri svojem poklicnem in socialnem delovanju. Stari imeni za bipolarno motnjo sta MANIČNO DEPRESIVNA BOLEZEN ali MANIČNO DEPRESIVNA PSIHOZA.

ZNAČILNOSTI EPIZOD PRI BIPOLARNI MOTNJI RAZPOLOŽENJA

Za MANIJO je značilno privzdignjeno razpoloženje, dobro počutje, ideje in načrti, ki so včasih v neskladju z resničnostjo, oseba ima ogromno energije.
Za HIPOMANIJO je značilno nekoliko privzdignjeno razpoloženje in izvrstno počutje, učinkovitost in smelost.
Za BLAGO IN ZMERNO DEPRESIJO je značilno, da sta razpoloženje in energija osebe znižani, ki pa še lahko opravlja svoje obveznosti.
Za HUDO DEPRESIJO je značilna pobitost, nezmožnost razveseliti se, pomanjkanje energije in črnogledost; razpoloženje in energija sta na najnižji stopnji in delovanje osebe je onemogočeno, možna je tudi izguba stika z resničnostjo.
Za MEŠANO EPIZODO je značilno, da so hkrati prisotni manični in depresivni simptomi

        

POTEK BIPOLARNE MOTNJE RAZPOLOŽENJA

Potek bipolarne motnje se razlikuje od posameznika do posameznika, vendar za to motnjo velja nekaj splošnih zakonitosti:

  • v povprečju je več obdobij depresije kot manije,
  • obdobja manije so v povprečju krajša (manija: šest tednov, depresija: dvanajst tednov),
  • v povprečju se pojavi po eno obdobje na leto.

V življenju posameznika z bipolarno motnjo razpoloženja je pričakovati v povprečju 12 epizod. Večinoma je več epizod depresije in obdobja depresije so daljša. Pri nekaterih ljudeh se pojavi poseben potek bipolarne motnje, ki mu rečemo HITROKROŽNA OBLIKA in pomeni vsaj 4 obdobja manije ali depresije ali mešane slike letno. Nihanje razpoloženja iz manije v depresijo ali mešana slika se lahko pojavi tudi na dnevni ali tedenski osnovi. Takšen potek motnje človeka zelo izčrpa. Pacienta je treba večkrat hospitalizirati, saj lahko postane psihotičen.