Poišči pomoč

Zdravljenje bipolarne motnje razpoloženja z zdravili

Za zdravljenje bipolarne motnje se uporabljajo naslednje skupine zdravil:

  • stabilizatorji razpoloženja (litij, nekateri antiepileptiki),
  • antipsihotiki, ki stabilizirajo razpoloženje,
  • antidepresivi,
  • pomirjevala, uspavala.

Posebej pomembno je, morajo ljudje z bipolarno motnjo razpoloženja veliko storiti tudi sami in da se ne zanašajo samo na zdravila.

STABILIZATORJI RAZPOLOŽENJA
Stabilizatorji razpoloženja so zdravilo izbora in predstavljajo veliko skupino zelo raznolikih zdravil. Učinkujejo tako, da z uravnavanjem vzdraženosti možganskih celic preprečujejo, da bi bile te pretirano občutljive in bi zdrknile ob prvem stresu v premajhno ali pretirano dejavnost možganov. Ne povzročajo odvisnosti. Stabilizatorji razpoloženje se jemljejo doživljenjsko.

ANTIPSIHOTIKI
Novejši in starejši antipsihotiki uravnavajo pretirano dejavnost nekaterih delov možganov. Za novejše je znano, da povečajo apetit, imajo pa bistveno manj neželenih učinkov, vezanih na gibanje osebe. Zlasti na slednje so osebe z bipolarno motnjo posebej občutljive. Ne povzročajo odvisnosti.

ANTIDEPRESIVI
Spodbudijo določene dele možganov in s tem zmanjšujejo depresijo. Ne povzročajo odvisnosti. Pri novejših antidepresivih se na začetku pojavijo nekatere težave prehodne narave, po nekaj dneh pa jih ni več, zato velja, da so novejši antidepresivi zdravila, ki jih osebe dobro prenašajo. Ne povzročajo odvisnosti.

USPAVALA IN POMIRJEVALA
Uporablja se jih zelo redko in samo kratko obdobje, saj je možnost nastanka odvisnosti velika.