Uporaba virtualne resničnosti za zdravljenje fobij

Članek, ki je bil nedavno objavljen v Avstralski in novozelandski reviji za psihiatrijo, ki je vodilna psihiatrična revija na azijsko-pacifiškem območju, poroča o spodbudnih rezultatih kliničnega preizkušanja telefonske aplikacije, imenovane oVRcome, katere uporaba je namenjena zdravljenju fobij.

Ideja o aplikaciji oVRcome se je leta 2020 porodila tehnološkemu podjetniku Adamu Hutchinsonu, potem ko je ugotovil, da obstaja vrzel pri zdravljenju anksioznih motenj in drugih težav v duševnem zdravju. Na to vrzel kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije, po katerih se po vsem svetu v državah z nizkim in srednjim dohodkom zdravi od 15 do 25 odstotkov duševnih motenj, v državah z visokim dohodkom pa od 50 do 65 odstotkov. Ko je torej razmišljal o tem, kako odpraviti omenjeno vrzel, je Hutchinson prišel na idejo o telefonski aplikaciji oVRcome kot učinkoviti in poceni rešitvi, ki jo lahko ljudje uporabljajo v zasebnosti svojega doma, še preden se pojavijo resnejša stanja duševnih težav. Posvetoval se je s kliničnimi psihologi in sestavil preizkusno aplikacijo.

Klinično preizkušanje aplikacije oVRcome – ki je, natančneje, prilagoditev na t. i. pametnem telefonu za virtualno ali navidezno resničnost – je trajalo šest tednov. V njem je bilo udeleženih 109 ljudi, ki imajo izkušnjo anksiozne motnje, natančneje, izkušnjo ene od naslednjih petih pogostih fobij: tripanofobije (strah pred iglami), arahnofobije (strah pred pajki), aviofobije (strah pred letenjem), akrofobije (strah pred višino) in kinofobije (strah pred psi). Potekalo pa je tako, da so udeležencem dali naglavne naprave za virtualno resničnost, s pomočjo katerih so jih postopoma izpostavljali njihovim najhujšim strahovom. Pred, med in po ogledu vsakega filmčka, ki je bil posnet v resničnem svetu, so morali udeleženci zabeležiti stopnjo svojega strahu, pri čemer so lahko prešli na naslednji filmček – ki je vzbujal več strahu kot prejšnji – šele, ko je njihov strah padel pod določeno stopnjo.

Rezultati preizkušanja so pokazali, da je uporaba aplikacije oVRcome pri udeležencih znatno zmanjšala simptome fobij. To je bilo razvidno iz zabeleženih stopenj strahu pred, med in po ogledu vsakega filmčka, takoj po zaključku preizkušanja in še šest tednov kasneje. Na začetku preizkušanja so namreč udeleženci v povprečju dosegli 26 od 40 točk, po preizkušanju pa se je to število zmanjšalo na 7 in tam tudi ostalo.

Rezultati preizkušanja aplikacije oVRcome so torej spodbudni, zato jo bodo nadalje razvijali, pri čemer se bodo najprej usmerili v njeno uporabo za zdravljenje socialne fobije, panične motnje, zasvojenosti in depresije.

Vir:

Corlett, E., No fear: The New Zealand virtal reality app helping conquer phobias, dostopno na internetnem naslovu https://www.theguardian.com/world/2022/jul/13/no-fear-the-new-zealand-virtual-reality-app-helping-conquer-phobias

Nazaj na "kaj pričakovati od posameznih oblik pomoči" >>