Poišči pomoč

Odnosa z narcisom je konec, težave pa se šele začenjajo 

Verjetno ste že slišali za posttravmatsko stresno motnjo, ki se lahko pojavi, če oseba doživi zanjo izredno stresen in obremenjujoč dogodek oz. če se znajde v dlje časa trajajočih ogrožajočih okoliščinah. Najpogosteje se pojavi kot odgovor na hudo nesrečo, fizični ali spolni napad, ter vojne izkušnje, če oseba doživi hude občutke nemoči, strahu in groze pred izgubo lastnega življenja. Verjetno pa niste vedeli, da ima posttravmatska stresna motnja tudi bližnjo sorodnico, postnarcistično stresno motnjo. Ta se lahko pojavi, ko bližnji po daljšem obdobju zlorab in trpinčenja zapusti osebo z narcistično osebnostno motnjo. Izkušnja se ne nanaša le na partnerske odnose, ampak gre lahko tudi za odnos s staršem, skrbnikom ali sorojencem.

Znaki in simptomi izkušnje postnarcistične stresne motnje se kažejo predvsem kot vsiljivi spomini na narcisa, izogibajoče vedenje, čustvena otopelost, anksioznost in nihanje razpoloženja.

Vsiljivi spomini se nanašajo na spontano podoživljanje jeze, besa in zlorab s strani narcisa. Takšni spomini običajno trajajo nekaj minut, lahko pa vztrajajo tudi več dni. Ljudje s takšno izkušnjo imajo pogosto težave s spanjem, saj imajo more o življenju z narcisom, kar lahko vodi tudi do prekomerne uporabe uspavalnih tablet. Osebe z izkušnjo PNSM imajo veliko težav s ponovnim vzpostavljanjem pozitivne samopodobe, kar je pričakovana posledica poniževanja, verbalnih in tudi telesnih zlorab. Težave s samopodobo so povezane tudi z nezaupanjem v lastne miselne sposobnosti in nezmožnostjo opravljanja običajnih vsakodnevnih opravil.

Osebe z izkušnjo PNSM bodo želele čim manj razmišljati in govoriti o narcisu, zato se bodo pogosto izogibale tudi preživljanju časa s prijatelji, prijetnim aktivnostim in socialnim situacijam na sploh. Ko se kljub temu znajdejo v socialnih situacijah, se običajno počutijo odmaknjene in se ne vključijo v pogovor. Pogosto bodo imele težave v navezovanju novih prijateljskih in partnerskih odnosov, saj bodo predvsem na področju ljubezni in navezanosti doživljale veliko mero čustvene otopelosti. Prisotni so občutki izčrpanosti, brezupa, črnogledosti glede prihodnosti in splošna razočaranost nad življenjem, kar spremljajo tudi težave z osredotočanjem na delo in dejavnosti ter spominske težave.

Nihanje razpoloženja se kaže v povečani razdražljivosti in občasnih izbruhih jeze ali joka. Številne osebe s PNSM doživljajo tudi panične napade, predvsem ko se pojavijo z narcisom povezane vsiljive misli in spomini. Nekaterim lahko panični napad sproži že samo vonj narcisovega parfuma ali kos oblačila. Lahko je prisotna velika mera strahu, paranoje in dvomov, običajno pa tudi nezaupanje do novih partnerjev in prijateljev, saj je oseba stalno "na preži". Številni ljudje z izkušnjo PNSM doživljajo močna občutja krivde in sramu, ki jih poskušajo ublažiti s samouničevalnim vedenjem, kot so uživanje drog in alkohola ali spolnimi odnosi z neznanci.

Okrevanje je lahko dolgotrajen proces, prvi korak pa je vsekakor prekinitev oz. vsaj omejitev stikov z narcisom. V nekaterih primerih popolna prekinitev stikov ni možna, saj si lahko npr. osebi delita skrbništvo nad otrokom. Potrebna je tudi zadostna mera počitka in spanca, saj lahko utrujenost še poslabša stresni odziv in občutja anksioznosti. Priporočeni so uravnotežena prehrana in rekreacija ter izvajanje tehnik sproščanja, kot so npr. progresivna mišična sprostitev, joga ali globoko trebušno dihanje. V primeru, da znaki in simptomi PNSM zelo negativno vplivajo na kakovost vsakdana, je priporočen obisk splošnega zdravnika ter vključitev v individualno ali skupinsko psihoterapijo.

<< Nazaj na zanimivosti o osebnostnih motnjah